Επικριτικός απέναντι στο προωθούμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο για το νερό -το πολυτιμότερο από τα δημόσια αγαθά- εμφανίστηκε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με αφορμή την 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε αυτές, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικών βουλευτών σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ), ώστε να συμπεριλαμβάνει τις υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων.
Ο κ Μαρινάκης έκανε λόγο για νομοσχέδιο που εγείρει θέμα συνταγματικότητας -με βάση γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και αποφάσεις του ΣτΕ –χωρίς να δίνει λύσεις, ενώ ανοίγει πεδίο έντονων αμφισβητήσεων.
«Παίρνουμε μια νέα αρχή, η οποία αποδείχτηκε αναποτελεσματική ακόμα και στα θέματα ενέργειας για να την επιφορτίσουμε και με την αρμοδιότητα του νερού καθώς και των απορριμμάτων. Ζητάμε να κάνει δηλαδή κάτι που δεν ξέρει ούτε και μπορεί… Ο εποπτικός έλεγχος αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως και οι Βρυξέλλες θέλουν κάτι τέτοιο γιατί είχαν ζητήσει πριν από 2 χρόνια τη δημιουργία νέας Αρχής. «Έτσι έγινε και με την ενέργεια, δεν νομίζω ότι έχουμε το καλό παράδειγμα…Στη Βρετανία υπήρξαν αντιδράσεις για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για τα πανάκριβα τιμολόγια, ενώ Παρίσι και Βερολίνο επέστρεψαν στο δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού. Δεν είδαμε να γίνεται κανένας έλεγχος τιμών ούτε ρύθμιση της αγοράς. Στην ουσία δημιουργούνται παράλληλα μονοπώλια και αυξάνονται τα κόστη».
Τέλος, εκτίμησε ότι «Αντί να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την ανάδειξη των προβλημάτων ενεργειακού κόστους και υποστελέχωσης που ταλανίζουν τις δημοτικές επιχειρήσεις, ανοίγεται μια κερκόπορτα για αχρείαστη αναστάτωση».