back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανίτα Ρατσβελισβίλι -«Η καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας» σε μια αποκλειστική ραδιοφωνική συνέντευξη στον Αθήνα 9.84!

Διαβάστε επίσης

Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι «η καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κορυφαίος Ιταλός μαέστρος Ρικάρντο Μούτι, πρωταγωνιστεί στην όπερα του Ζυλ Μασνέ “Βέρθερος” που θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, από τις 23 Μαρτίου 2023 και για έξι παραστάσεις, στην αναβίωση της σκηνοθεσίας του Σπύρου Ευαγγελάτου, σε μουσική διεύθυνση του Ζακ Λακόμπ.

Με αφορμή την πλέον δημοφιλή όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου που γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται, η Ανίτα Ρατσβελισβίλι παραχώρησε στον Αθήνα 9.84 και στην Λίλλυ Καρατζαφέρη μια αποκλειστική ραδιοφωνική συνέντευξη η οποία θα μεταδοθεί σε δύο συνέχειες, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 20.15 στην εκπομπή “Παρτιτούρες”.

Μεταξύ άλλων περιγράφει τα συναισθήματά της για τον ρόλο της Σαρλότ στον “Βέρθερο” με τον οποίο θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της, θυμάται σημαντικούς σταθμούς της πορείας της, μιλά για τη σχέση της με τη μουσική, για τον πόλεμο στη Γεωργία που σημάδεψε τα παιδικά της χρόνια.

 

‘Όταν η συζήτηση στρέφεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν διστάζει να πάρει ξεκάθαρη θέση και μάλιστα σε μια στιγμή που οι επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων έχουν αναστατώσει και τον κόσμο της μουσικής ενώ εξηγεί γιατί αρνείται εμφανίσεις στη Ρωσία.

«Αγαπάω το λαό της Ρωσίας, τον πολιτισμό της. Η μουσική τους είναι μία από τις αγαπημένες μου στον κόσμο. Οι Ρωσικές όπερες είναι υπέροχες, ενώ μεγάλωσα διαβάζοντας ρωσικά βιβλία. Τα Ρωσικά είναι η δεύτερη γλώσσα μου. Αγαπώ τα πάντα στη Ρωσία. Αλλά η πολιτική αυτής της χώρας είναι τρομακτική, δεν μπορώ να πάω και να τραγουδήσω για εκείνους. Χαίρομαι πάντα όταν έρχονται Ρώσοι στις παραστάσεις μου, οπουδήποτε αλλού, έχω πραγματικά εξαίρετους Ρώσους συναδέλφους. Όμως, θα εναντιώνομαι πάντα στο να πάω εκεί, όσο τα εδάφη της πατρίδας μου είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας του Πούτιν. Σέβομαι τον σπουδαίο και υπέροχο ρωσικό πολιτισμό αλλά αρνούμαι να πάω στη Ρωσία, είναι θέμα αρχής», τονίζει.

Με δύναμή της τη φωνή της, προσπαθεί να αντιταχθεί σε αυτόν τον πόλεμο επαναλαμβάνοντας την άποψή της για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εδώ και χρόνια λέω πως είναι ένας τρελός, παρανοϊκός και ‘’άρρωστος’’ άνθρωπος, που απλώς θέλει να επαναφέρει τη Σοβιετική Ένωση και δεν ενδιαφέρεται πόσοι άνθρωπο πεθαίνουν. Είναι η τρελή συμπεριφορά ενός τρελού ανθρώπου. Κανείς δεν τον σταματά, κανείς δεν προσπαθεί. Τουλάχιστον, οι Ρώσοι φοβούνται να κάνουν κάτι, διότι απλούστατα θα βρεθούν νεκροί. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση», επισημαίνει.

Φυσικά, ο αποκλεισμός κάποιων Ρώσων καλλιτεχνών από μεγάλα θέατρα της Ευρώπης ή της Αμερικής, την βρίσκει αντίθετη καθώς -όπως η ίδια λέει- η Τέχνη δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πολιτική. Ωστόσο, όπως σημειώνει, παρά το γεγονός ότι «οι περισσότεροι καλλιτέχνες με μεγάλη αποδοχή, τα μεγάλα αστέρια, ακυρώθηκαν, κάποιοι που δούλευαν με τον Γκέργκιεφ στο θέατρο Μαρίινσκυ ξαφνικά άρχισαν να εργάζονται στα θέατρα που ξεκαθάρισαν πως δεν θέλουν Ρώσους».

Και προσθέτει: «Όλο αυτό είναι μια μεγάλη χειραγώγηση. Δεν έχει να κάνει με αρχές, είναι απλώς…μάρκετινγκ. Οι Ρώσοι καλλιτέχνες δεν έχουν καμία σχέση με όλο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Ακόμα και αν μιλήσουν, το μόνο που θα συμβεί, είναι πως κάποιος θα πάει στις οικογένειές τους στη Ρωσία απειλώντας με θάνατο. Ξέρω πως γίνεται με την KGB στη Ρωσία. Δεν μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα. Δεν είναι εύκολο όπως για εμένα που είμαι Γεωργιανή και μπορώ να πω ελεύθερα τι σκέπτομαι. Στη Ρωσία δεν είναι έτσι».

Απολαύστε ολόκληρη την ραδιοφωνική συνέντευξη της Ανίτα Ρατσβελισβίλι την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 20.15 μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του σταθμού της πόλης, στους 98,3!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα