back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λ. Παπαγιαννάκης: Πρέπει καθημερινά να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη ενσυναίσθηση τους συνανθρώπους μας, κόντρα σε κάθε μορφής μισαλλοδοξία και ξενοφοβία.

«Πρέπει καθημερινά να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην ισότητα των φύλων εδώ και χρόνια, επομένως πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστούν αλλαγές που θα συμβάλουν στην προώθηση της ισότητας και την εξάλειψη ρατσιστικών συμπεριφορών, επισημαίνοντας ότι η εκάστοτε αλλαγή είναι και πολιτική επιλογή, επομένως, συνεπάγεται και πολιτικό κόστος.

«Χρειάζεται διαρκής αγώνας. Δεν είναι εύκολο να υπερασπιστείς κάποιους άλλους συνανθρώπους σου, ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπου οι περισσότεροι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Στην Ελλάδα ζούμε από το 2010 σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση. Υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει με αυτή τη λέξη στην καθημερινότητά τους και το γεγονός αυτό διαμορφώνει μια συνθήκη την οποία δεν την έχουμε αξιολογήσει αρκετά», τόνισε.

«Γυρίζουμε γύρω γύρω σαν να κυνηγάμε την ουρά μας τη στιγμή που αυτοί οι κύκλοι μειώνονται, οι κρίσεις έρχονται πιο γρήγορα. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, ζητάμε από τα παιδιά να ”ανοίξουν” το μυαλό τους και να σκεφτούν τον διπλανό τους. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο γιατί καλούνται επί της ουσίας να διαχειριστούν πολλά πράγματα μαζί. Όμως, είναι κάτι που πρέπει να γίνει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, η αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ σχολείου και οικογένειας βοηθά τα παιδιά να εμβαθύνουν στις αρχές της ισότητας και του αλληλοσεβασμού προς τον συνάνθρωπο.

«Το σχολείο πρέπει να κάνει πολλά ακόμα βήματα ως προς τον τρόπο διδασκαλίας, στα μέσα που χρησιμοποιεί, στην εκπαίδευση των ανθρώπων που διδάσκουν. Από την άλλη πλευρά οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στη και να μην ”παρκάρουν” τα παιδιά στο σχολείο. Η εκπαίδευση είναι μια συνδυαστική και πολυεπίπεδη διαδικασία και δεν πρέπει οι γονείς να είναι απόντες», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα