back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ποιητής Γιάννης Ευθυμιάδης καλεσμένος στην εκπομπή «Γλυκιά Συμμορία»

Διαβάστε επίσης

Σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 16.30 με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης καλεσμένος στην εκπομπή «Γλυκιά Συμμορία» είναι ο ποιητής Γιάννης Ευθυμιάδης.

Συνομιλεί με την Αριστέα Γιάννου για την ποίηση, το έργο του, τους δικούς του αγαπημένους ποιητές και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ένας εκπαιδευτικός ώστε να ωθήσει ένα παιδί να αγαπήσει το ποιητικό έργο.

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1969. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό δράμα, και Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ.

Έχει εκδώσει εννέα βιβλία ποίησης (Στίγμα, ιδιωτική έκδοση 2004, Καινός διαιρέτης, Νεφέλη 2007, Γράμματα στον Πρίγκιπα, Μικρή Άρκτος 2010, 27 ή ο άνθρωπος που πέφτει, Μικρή Άρκτος 2012, Πάνω στο σώμα σου, Μικρή Άρκτος 2014, Το κρύσταλλο του κόσμου, Μετρονόμος 2016, Πατρείδα, ΙΚΑΡΟΣ 2018, Αλκίνοος, Νεφέλη 2021, Το οικείο σκοτάδι, Νεφέλη 2022), δύο θεατρικά έργα (Αχιλλέας στον Άδη, Νεφέλη 2022 και Οιδικάστη, Νεφέλη 2023) και ένα λογοτεχνικό δοκίμιο (12 κείμενα συνομιλίας με Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη, Καλλιγράφος 2014).

Έχει μεταφράσει Άγγλους και Αμερικανούς ποιητές. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά ενώ έχουν μελοποιηθεί και δισκογραφηθεί οι κύκλοι ποιημάτων «Το κρύσταλλο του κόσμου» (Μετρονόμος 2016) και «Αλκίνοος» (Μετρονόμος 2021).

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία για τη Μέση Εκπαίδευση και είναι συνεργάτης σε λογοτεχνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, περιοδικά. Έχει παρουσιάσει χαρακτικά έργα σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε εννέα ομαδικές. Ο ποιητικός μονόλογος “Αλκίνοος” δραματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στη Σκηνή Ω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2022.

 

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης παρουσιάζει το νέο του ποιητικό βιβλίο «το οικείο σκοτάδι» την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ. στο BIOS exploring urban culture [Πειραιώς 84].

Το βιβλίο περιλαμβάνει ποιήματα χαμηλόφωνα, εξομολογητικά, ποιήματα που ισορροπούν ανάμεσα στο προσωπικό και στο συλλογικό βίωμα, ποιήματα λυρικά, στοχαστικά, ερωτικά.

Θα διαβάσει ποιήματα από το πρόσφατο, ένατο κατά σειρά, ποιητικό του βιβλίο «το οικείο σκοτάδι» (Νεφέλη 2022) με τις μουσικές της ηλεκτρικής κιθάρας του μουσικού και τραγουδοποιού Κώστα Παρίσση.

Η βραδιά θα κλείσει με karaoke ανάγνωση ποιημάτων από το κοινό. Επιλέξτε το ποίημα που ξεχωρίσατε από το το βιβλίο και…διαβάστε το ζωντανά!

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα