back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Μαρτίου – Οι αλλαγές στα φετινά έντυπα Ε1 και Ε3

Διαβάστε επίσης

Νέους κωδικούς θα περιλαμβάνουν από φέτος τα έντυπα Ε1 και Ε3 των φορολογικών δηλώσεων για τα περυσινά εισοδήματα, η υποβολή των οποίων αναμένεται να «ανοίξει»  έως στα τέλη Μαρτίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την 30 Ιουνίου εφόσον δεν δοθεί, όπως συνηθίζεται, παράταση.

Στο βασικό έντυπο Ε1 θα προστεθούν δύο νέοι κωδικοί που θα αφορούν σε εκπτώσεις φόρου με e-αποδείξεις οι οποίοι θα είναι προσυμπληρωμένοι από την εφορία με στοιχεία από τις τράπεζες αλλά δεν θα είναι κλειδωμένοι ώστε ο φορολογούμενος να κάνει διορθώσεις όσον αφορά το ύψος τους εάν θεωρεί ότι είναι υψηλότερο.

Ο πρώτος κωδικός θα αφορά στην έκπτωση φόρου έως 30% στο φορολογητέο εισόδημα για δαπάνες που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, σχολές χορού, γραφεία κηδειών, κομμωτήρια, υδραυλικοί ,ελαιοχρωματιστές ,ταξί κλπ) .Το κέρδος για τους φορολογούμενους με e-αποδείξεις από τους παραπάνω κλάδους κυμαίνεται από 450-2.200 ευρώ.

Ο δεύτερος κωδικός θα αφορά ηλεκτρονικές αποδείξεις (μέσω τραπεζών η με πλαστικό χρήμα) από επαγγελματίες υγείας (διαγνωστικά κέντρα κλπ). Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες θα “μετρούν” διπλάσια για την κάλυψη του 30% του φορολογητέου εισοδήματος που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους ώστε να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο με φορολογικό συντελεστή 22%. Για πρώτη φορά φορά φέτος στο έντυπο Ε3 που αφορά τους επιχειρηματίες θα υπάρχει προσυμπληρωμένος ο κωδικός εσόδων-εξόδων με βάση τις δηλώσεις στα ηλεκτρονικά βιβλία του “MyData” αλλά χωρίς να είναι κλειδωμένος ώστε οι υπόχρεοι να μπορούν να κάνουν διορθώσεις εάν θεωρούν ότι είχαν πέρυσι διαφορετικά έσοδα-έξοδα στην επιχείρησή τους.

Τέλος αλλαγές επέρχονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής από φυσικά πρόσωπα εφόσον δεν προκύπτει από τη δήλωσή τους πρόσθετος φόρος ή αυτός είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ ,καθώς και η επαναφορά της παροχής έκπτωσης 3% στον φόρο εισοδήματος για όσους φορολογούμενους τον εξοφλήσουν εφάπαξ έως στα τέλη Ιουλίου, αντί σε 8 μηνιαίες δόσεις όπως θα ισχύσουν και φέτος.

ΕΝΦΙΑ: Από τον Απρίλιο τα εκκαθαριστικά σημειώματα

Μετά το MyAADE για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα ακολουθήσει μέσα στον Απρίλιο η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ώστε από τον Μάιο να ξεκινήσει η σταδιακή εξόφληση του φόρου ακινήτων ,όπως και πέρυσι, από τον Μάιο σε δέκα μηνιαίες δόσεις. Δεν προβλέπονται αλλαγές στα ποσά του φόρου με εξαίρεση όσους πέρυσι προχώρησαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές , κληρονομιές.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα