12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Α. Μπέρμποκ: Χαμένη ευκαιρία για την Κίνα η επίσκεψη Σι στη Μόσχα

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτίρησε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα ως «χαμένη ευκαιρία» για την Κίνα, η οποία «δεν ανταποκρίθηκε στην ευθύνη και τον ρόλο της ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών. «Σαν να μην υπήρξε η τελευταία χρονιά», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Η επίσκεψη θα ήταν μια ευκαιρία για την Κίνα να ανταποκριθεί στην ευθύνη και τον ρόλο της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις ιστοσελίδες των δύο κυβερνήσεων ωστόσο, το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο βιώσαμε στον κόσμο έναν επιθετικό πόλεμο δεν αναφέρεται ούτε καν με άλλες λέξεις, όπως έχει γίνει άλλη φορά. Είναι σαν να μην έχει υπάρξει ολόκληρο το τελευταίο έτος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυρία Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στη Βαϊμάρη.

Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ακόμη «λυπηρό» το γεγονός ότι στις ανακοινώσεις τους οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας αναφέρουν «πόσο εξαιρετικό» ήταν το 2022 για τις οικονομικές σχέσεις τους. «Δεν αποτελεί μόνο προνόμιο το δικαίωμα στο βέτο, αλλά και ύψιστο καθήκον για τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υπηρετούν την παγκόσμια ειρήνη», συνέχισε η κ. Μπέρμποκ και υπενθύμισε ότι η ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα κατέθετε ειρηνευτική πρόταση για την Ουκρανία είχε αρχικά δημιουργήσει ελπίδες, αλλά τελικά «κατατέθηκε δυστυχώς μόνο ένα έγγραφο θέσεων, στο οποίο δεν κατονομάζονται ο επιτιθέμενος και το θύμα». Κατά την άποψή μου, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών, «αυτό δεν μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη».

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μεταβαίνει απόψε στα Σκόπια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστιαν Βάγκνερ. Στη συνέχεια η κ. Μπέρμποκ θα επισκεφθεί τη Γεωργία. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκνερ, στη Βόρεια Μακεδονία η υπουργός θα συναντηθεί αύριο με τον ομόλογό της Μπουγιάρ Οσμάνι, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστιγιάν Μιτσκόσκι και με την Επιτροπή Εξωτερικών του Κοινοβουλίου.

«Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί χώρα – κλειδί για την διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ταξίδι της υπουργού υπογραμμίζει εκ νέου την προσήλωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «υπό το φως του συμβιβασμού με τη Βουλγαρία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν», ενώ τόνισε ότι η κ. Μπέρμποκ «θα υποστηρίξει στις συνομιλίες της και τη λήψη απόφασης για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα