back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λ. Χαρίτος: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από την πολιτεία για τη διατήρηση των χειμερινών κινηματογράφων της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Το ενδεχόμενο να εκλείψουν πλήρως οι χειμερινές αίθουσες από το κέντρο της Αθήνας, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά απολύτως ρεαλιστικό και κάτι το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει ήδη σε αρκετές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Αυτή τη στιγμή, η Αθήνα διαθέτει μόλις 5 χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες στο κέντρο της και συνολικά 18 εντός των ορίων του δήμου.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα τον Γ.Γ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, με κοινοποίηση προς τους Λίνα Μενδώνη, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τις αρμόδιες υπηρεσίες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διάσωσης των ιστορικών αιθουσών ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, μέσω της επιστολής, επισημαίνεται η άμεση ανάγκη για θέσπιση νομικού πλαισίου προστασίας των χειμερινών αιθουσών τόσο για την Αθήνα όσο και για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας.

Ο κ. Χαρίτος, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων σε ομόφωνο ψήφισμά του συντάχθηκε υπέρ της προσπάθειας, ωστόσο, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής δέσμευση από πλευράς πολιτείας που θα διασφαλίζει την προστασία των αιθουσών ως διατηρητέες.

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κάτι στον ορίζοντα, δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για τη διάσωσή τους. Ακόμα και η σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκουν οι κινηματογράφοι, αναφέρει μεν ότι αντιμετωπίζεται θετικά η διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου, ωστόσο , επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά της πολιτείας, δεν έχει ψηφιστεί τίποτα. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο», ανέφερε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τους κινηματογράφους ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ. Μάλιστα, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης μιας γενικότερης ασπίδας προστασίας του συνόλου των κινηματογραφικών αιθουσών.

«Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης που πέραν όλων των άλλων πρόκειται και για ιστορικά κτίρια. Είναι πρωτάκουστο για μια πρωτεύουσα όπως η Αθήνα να μείνει χωρίς σινεμά. Την τελευταία δεκαετία, οι κινηματογράφοι της πόλης μας κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα