back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όχι βία στις λευκές μπλούζες

Διαβάστε επίσης

Η βία σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προβληματίζει τα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Στη διάρκεια της πανδημίας τα επεισόδια επιθέσεων, κυρίως από συνοδούς ασθενών, με υφέσεις και εξάρσεις ανάλογα με την πίεση στο κοινωνικό σύνολο και την αντίληψη της δεδομένης στιγμής, οδήγησαν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την ενημέρωση και ευαιθητοποίηση της κοινωνίας.

Με κεντρικό σύνθημα “Οχι βία στις λευκές μπλούζες” γιατροί, νοσηλευτές, το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών, τραυματιοφορείς και διασώστες, διαμαρτύρονται για τη στοχοποίησή τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να μην αισθάνονται ανασφαλείς ή ευάλωτοι στην εργασία τους.

Η Σταματούλα Τσικρικά, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη κάνει λόγο για «λυπηρά συμβάντα που καλούνται να μπουν επιτακτικά στο επίκεντρο των συζητήσεων στη δημόσια σφαίρα, με στόχο να βρεθούν λύσεις».

Εκτιμά πως «η βία στη λευκή μπλούζα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι όταν ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με τις ανεπάρκειες ή δυσλειτουργίες του Συστήματος Υγείας, ο πρώτος που συνήθως βρίσκει απέναντί του και ξεσπά είναι ο γιατρός» καθώς στο πρόσωπό του θεωρεί ότι βλέπει έναν εκπρόσωπο των υπαιτίων για την ταλαιπωρία του.

Ποια προβλήματα όμως δημιουργούν εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία και κάτω από ποιους όρους διαμορφώνεται η σχέση των γιατρών με τους ασθενείς;

Σύμφωνα με την κα Τσικρικά, πρώτη ανάγκη είναι η εξεύρεση λύσης για την υποστελέχωση του ΕΣΥ και ακολουθεί η επαναξιολόγηση της σχέσης μεταξύ πάσχοντα και γιατρού ή οποιουδήποτε επαγγελματία στο χώρο της Υγείας.

«Πέραν της υποστελέχωσης πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος που προσεγγίζουν τους ασθενείς οι επαγγελματίες της δημόσια και ιδιωτικής υγείας, αλλά και το αντίστροφο. Είναι μία ιερή σχέση από τα χρόνια του Ιπποκράτη. Ο ασθενής οφείλει να προσαρμόζεται στους χώρους Υγείας και να ακολουθεί τους υπάρχοντες κανόνες. Δεν γίνεται κάθε γιατρός να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή, γιατί θα δημιουργούνταν χάος».

Όσον αφορά στην αναμονή, όπως λέει, «ο ασθενής πρέπει να ξέρει ότι το επείγον προηγείται, ακόμα κι όταν θα χρειαστεί να περιμένει βασανιστικά επί ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και συχνά εξ αιτίας της γραφειοκρατίας.»

Κλείνοντας, η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος συμπληρώνει ότι «τα νοσοκομεία δεν είναι αστυνομικά τμήματα ούτε χώροι τιμωρητικών συμπεριφορών. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επαγγελματίας Υγείας πρέπει να μην αισθάνεται ανασφάλεια και να μην ασκεί αμυντικά ή φοβικά την ιατρική, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του ασθενούς. Ο γιατρός είναι απαραίτητο να νιώθει ελεύθερος στην εργασία του και να ενημερώνει με ειλικρίνεια τον ασθενή».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα