18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πρόγραμμα εκμάθησης Ολυμπιακών Αξιών και αθλημάτων στην Αρχαία Ολυμπία

Διαβάστε επίσης

Ένα πρωτοποριακό βιωματικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 10 έως 16 ετών, θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Imagine Peace Juniors Camp», που θα διοργανωθεί από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σε συνεργασία με το Sportcamp. Μέσα από το «Imagine Peace Juniors Camp», παιδιά από όλο τον κόσμο θα μυηθούν στις Ολυμπιακές Αξίες, αλλά και σε αθλήματα που διεξάγονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας. Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και πρωταθλητές θα βρίσκονται δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους στη νέα γενιά.

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή διοργάνωση που συνεπικουρείται από βασικούς πυλώνες του αθλητισμού. Εξαίρετα στελέχη του αθλητισμού μας ηγούνται σε ένα πρόγραμμα πολύ ιδιαίτερο. Η παρουσία κορυφαίων αθλητών, επίσης, είναι πολύ σημαντική, γιατί τα παιδιά θα έχουν το ζωντανό παράδειγμα να τους μιλάει για τον αθλητισμό και για αυτά που έχει πετύχει μέσα από αυτόν», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξήρε το έργο του Sportcamp.

Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας θα ανοίξουν τις πύλες τους προκειμένου να υποδεχτούν τους συμμετέχοντες. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον στην καρδιά της φύσης. «Το “Imagine Peace Juniors Camp” προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους να βιώσουν και να κατανοήσουν την έννοια του Ολυμπισμού μέσα από τον αθλητισμό και την εκπαίδευση των Ολυμπιακών Αξιών. Η αποστολή της ΔΟΑ, ως το μοναδικό κέντρο Ολυμπιακής Παιδείας παγκοσμίως, είναι να μεταφέρει αυτές τις αξίες στη νεολαία όλων των κοινωνιών, σε συνδυασμό πάντα με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, και να μετατρέψει τα παιδιά σε μελλοντικούς πρεσβευτές για την προώθηση και την προστασία του Ολυμπιακού Ιδεώδους αλλά και κυρίως μέσα από αυτή τη μορφωτική διαδικασία να αποτελέσει ο Ολυμπισμός τρόπο ζωής στις κοινωνίες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Imagine Peace Juniors Camp», στον χώρο που συνδέει τις αρχαιοελληνικές αρχές με το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα, συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην αποστολή και στο όραμα της ΔΟΑ, εμπνέοντας τα νέα παιδιά με τις διαφορετικές αξίες του Ολυμπισμού και δίνοντάς τους εφόδια για έναν καλύτερο κόσμο. Προσφέρει την ευκαιρία να εξασκηθούν σε αρχαία Ολυμπιακά αθλήματα, να γνωρίσουν τις αρχές του Ολυμπισμού και την έννοια της εκεχειρίας μέσα από διαλέξεις και εργαστήρια, να επισκεφτούν ιστορικούς χώρους και να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια και δράσεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος.

Το «Imagine Peace Juniors Camp» είναι ένα προνομιακό επταήμερο πρόγραμμα σχεδιασμένο για παιδιά και εφήβους από όλο τον κόσμο. «Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα καθιερωθεί και θα θεσμοθετηθεί. Είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά το να έχουν ζωντανά πρότυπα και να έρχονται σε επαφή με αυτά τα πρότυπα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα σε αυτό το καμπ να έχουμε την παρουσία Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, οι οποίοι μοιράζονται με τους συμμετέχοντες όχι μόνο τη γνώση τους γύρω από τα αθλήματά τους και τις εμπειρίες τους γύρω από τον αθλητισμό. Το να φέρνεις τα παιδιά σε επαφή με αρχαιοελληνικά αθλήματα που έχουν μία πορεία αιώνων, που τους μαθαίνουν να σέβονται τον αντίπαλό τους, είναι για εμένα καθοριστικό και προσπαθούμε και με τους Ολυμπιονίκες μας να προωθούμε αθλήματα που δεν είναι τόσο λαοφιλή στους νέους», τόνισε ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Κωνσταντίνος Φίλης.

Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών, οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αθλητισμό, θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να γνωρίσουν τις έννοιες ισότητα, σεβασμός στη διαφορετικότητα, ειρηνική συνύπαρξη, δίκαιο παιχνίδι και ανεκτικότητα, να εξασκηθούν σε αρχαιοελληνικά αθλήματα, όπως το παγκράτιο, και να διασκεδάσουν. «Πρόκειται για μία εμπειρία ζωής για τα παιδιά, καθώς πρώτα από όλα θα γνωρίσουν την Ολυμπιακή Ακαδημία και τις εγκαταστάσεις της και θα πάρουν μία πιστοποίηση ότι έχουν συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα που θα αποτελέσει ένα επιπλέον εφόδιο για τη ζωή τους. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και, φυσικά, η γνωριμία που θα έχουν με τους πρωταθλητές», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Sportcamp Group», Σπύρος Καραβούλης.

Οι συμμετέχοντες θα «ξεναγηθούν» στα αθλήματα και θα μυηθούν στα Ολυμπιακά ιδεώδη από αθλητές και αθλήτριες που έχουν δοξάσει τα ελληνικά χρώματα. «Όταν ξεκίνησα την αθλητική μου καριέρα, δεν φανταζόμουν ότι μία ημέρα θα μιλάω για αυτό το υπέροχο καμπ που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Από την ημέρα που τελείωσα τον πρωταθλητισμό ήθελα να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στα παιδιά. Αυτό ήταν το όνειρό μου και αυτό κάνω και είμαι υπερήφανος για όλα όσα γίνονται μέσα από το Διεθνές Κέντρο Εκεχειρίας. Αυτό το πρόγραμμα έχει αξία και η αξία είναι τα παιδιά μας», δήλωσε ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Καφφάτος, ενώ ο Παραολυμπιονίκης Θεόδωρος Αλεξάς, πρόσθεσε: «Για εμένα αποτελεί τιμή το να βάζω και εγώ ένα λιθαράκι στις Ολυμπιακές Αξίες. Αθλητισμός και εκπαίδευση είναι η καύσιμη ύλη που διατηρεί την Ολυμπιακή Φλόγα ζωντανή».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος τιμήθηκαν για την υποστήριξή τους στη διεξαγωγή του οι Λευτέρης Αυγενάκης (υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού), Ισίδωρος Κούβελος (πρόεδρος ΔΟΑ), Κωνσταντίνος Φίλης (διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας), Χαρίλαος Χονδρονάσιος (προπονητής πάλης), Γεώργιος Γεωργιόπουλος (δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας), Νεκτάριος Φαρμάκης (περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος), Πάτροκλος Γεωργιάδης (γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής) και οι πρωταθλητές Δημήτρης Καφφάτος, Φωτεινή Βαβάτση, Λευτέρης Κακιούσης, Άγη Κασούμη και Θεόδωρος Αλεξάς ενώ, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης, ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, οι πρόεδροι των Special Olympics, Διονύσιος Κοδέλλας, και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Κώστας Καρακασίλης, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και Ολυμπιονίκες.

To «Imagine Peace Juniors Camp» έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα