14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τουλάχιστον 12 νεκροί από το σεισμό κοντά στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έγινε αισθητός χθες βράδυ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, όμως η περιοχή φαίνεται πως απέφυγε τις μαζικές ανθρώπινες απώλειες τις οποίες προκαλεί συνήθως μια σεισμική δόνηση τέτοιας έκτασης.

Ήταν 21:17 τοπική ώρα στο Αφγανιστάν (18:47 ώρα Ελλάδας) όταν σημειώθηκε ο χθεσινοβραδινός σεισμός που κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα. Από την κεντρική Ασία, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί, στην Ινδία. Το επίκεντρο του σεισμού, μεγέθους 6,5 βαθμών, εντοπίστηκε στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν κοντά στην πόλη Τζορμ, στα σύνορα με το Πακιστάν και το Τατζικιστάν, με εστιακό βάθος 187 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Στο Αφγανιστάν, οι αρχές ανέφεραν σήμερα τρεις θανάτους και 44 τραυματίες, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις και το το ίντερνετ προς τις απομακρυσμένες περιοχές αυτής της φτωχής και σε μεγάλο βαθμό αγροτικής χώρας διακόπηκαν.

Στην επαρχία Τζορμ, επίκεντρο του σεισμού, ο Ιναμουλάχ, κάτοικος του χωριού Σοτς, δήλωσε πως «2.000 έως 3.000 άνθρωποι» πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο. «Φοβηθήκαμε όλοι και μείναμε ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα. Δεν υπάρχουν θύματα, αλλά πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Μέχρι τώρα, κανένας αξιωματούχος δεν μας έχει επισκεφθεί», συνέχισε.

«Περάσαμε τη νύχτα στην αυλή μας… Έκανε κρύο έξω, αλλά προτιμήσαμε να μείνουμε έξω παρά να μπούμε ξανά μέσα», δήλωσε επίσης στην Καμπούλ η 24χρονη φοιτήτρια Νέντα Ραϊχάν.

Στον Αφγανιστάν, πολλές οικογένειες είχαν βγει από τα σπίτια τους για να γιορτάσουν το Νεβρόζ, το περσικό νέο έτος, όταν σημειώθηκε η σεισμική δόνηση.

«Ήταν τρομακτικό. Δεν έχω δει ποτέ έναν τέτοιο σεισμό στη ζωή μου», δήλωσε χθες βράδυ η Χατέρα, κάτοικος της αφγανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP δήλωσε πως πολλοί γείτονές του έφυγαν με τα παιδιά τους από το κτίριό τους στο κέντρο της Καμπούλ. «Έφυγαν χωρίς παπούτσια, με τα παιδιά τους αγκαλιά», διευκρίνισε.

Ο Νουρ Χανίφι, έμπορος στην Καμπούλ, έστησε χθες βράδυ τρία μεγάλα αντίσκηνα για να στεγαστούν η οικογένειά του και οι γείτονές τους τη νύχτα, αφού έφυγαν από την κατοικία τους.

«Όταν άρχισε να σείεται η γη, νόμισα πως ζαλιζόμουν λόγω του πολύωρου ταξιδιού», εξήγησε ο Χανίφι ο οποίος είχε μόλις φθάσει στην Καμπούλ αφού οδήγησε για δεκατρείς ώρες.

Στο Πακιστάν, οι αρχές της επαρχίας Χίμπερ Πακτούχουα, βόρεια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσαν σήμερα πως εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και δύο παιδιά.

«Είναι ένας ισχυρός σεισμός και φοβόμαστε σημαντικές ζημιές λόγω της έντασής του. Είναι γι΄αυτό που εκδώσαμε προειδοποίηση», δήλωσε ο Μπιλάλ Φαΐζι, εκπρόσωπος της πακιστανικής υπηρεσίας έκτακτων αναγκών Rescue 1122 στην επαρχία Χίμπερ Πακτούχουα.

«Ευτυχώς οι φόβοι μας δεν επαληθεύτηκαν. Οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν λόγω του μεγέθους του σεισμού, όμως οι ζημιές ήταν μικρές», πρόσθεσε.

«Όλο το σπίτι άρχισε να σείεται», δήλωσε ο Ιχιάγκ Κάζμι, συνταξιούχος καθηγητής στην πόλη αυτή στο βόρειο Πακιστάν. «Τα παιδιά άρχισαν να φωνάζουν πως έγινε σεισμός. Βγήκαμε όλοι τρέχοντας», συνέχισε λέγοντας ότι είχε επηρεαστεί πολύ από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο μήνα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 55.000 ανθρώπων.

«Οι άνθρωποι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους και άρχισαν να απαγγέλλουν στίχους από το Κοράνι», διαπίστωσε ανταποκριτής του AFP που βρίσκεται στην πόλη Ραβαλπίντι του Πακιστάν.

Ο σεισμός σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Χίντου Κους, που βρίσκεται κοντά στη συμβολή της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας, διευκρίνισε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) που ανέφερε επίσης πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα