back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

AΑΔΕ: Υποχρεωτική η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης

Το αργότερο εντός του έτους όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες ταμειακές τους μηχανές οι οποίες θα συνδέονται με τα POS.

Στόχος να εκδίδεται στον πελάτη μόνο μια απόδειξη του ποσού της συναλλαγής κι αυτή μόνον από την ταμειακή μηχανή στην περίπτωση που θα πληρώσει με πλαστικό χρήμα για την αγορά αγαθών η την παροχή υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να σταματήσει το φαινόμενο αρκετοί επιχειρηματίες που πληρώνονται για τις συναλλαγές τους με POS να εκδίδουν μόνο αποδείξεις από το τερματικό αποδοχής και όχι από την ταμειακή μηχανή όπως παράλληλα υποχρεούνται και επίσης να μην διαβιβάζουν τα στοιχεία των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ όπως επίσης υποχρεούνται.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ορίζεται η 31.07.2023.

Διευκρινίζεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα αναβάθμιση, καθότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών.

Επίσης, με βάση διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όποιος επιτηδευματίας εντοπίζεται να κλέβει ΦΠΑ θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμο από 1.000 έως και 50.000 ευρώ για κάθε χρόνο στον οποίο επιδίδεται σε φοροδιαφυγή.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα