back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Παρά τη μείωση που καταγράφεται σε όλους τους δείκτες της πανδημίας, 75 ασθενείς κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα – 71 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα ασθενών, ενώ κατεγράφη μείωση των ασθενών με γριπώδεις συνδρομές.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Fitch Solutions, αφότου οι επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το 2022 την εξέπληξαν θετικά. Ο οίκος περιμένει τώρα ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% για το 2023 (έναντι 0,6% προηγουμένως) και 1,9% για το 2024, προβλέποντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα στηρίξουν την οικονομία.

Αρνητική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χώρα μας. Αναφέρεται σε “σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου, περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ, αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών, ανεπαρκή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο. Επίσης, τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τον νόμο που απαγορεύει τις υποκλοπές.

Η Ουκρανία, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι δημοσιονομικοί κανόνες επί τάπητος στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. “Οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας”, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην αύξηση επιτοκίων, σημείωσε ότι πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, ωστόσο, όπως είπε, πλέον οι ελληνικές τράπεζες είναι πια ισχυρές. “Θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνάντησή του με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι.

Nωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός, είχε γράψει ότι σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία, με φόντο το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε.

“Η ελληνική οικονομία πάει ικανοποιητικά, πάει καλύτερα, αλλά δεν θριαμβολογούμε” τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις. Με αφορμή και την διεθνή τραπεζική κρίση, αφού σημείωσε ότι “δεν εφησυχάζουμε”, αν και το ελληνικό Τραπεζικό σύστημα όπως είπε είναι σε καλύτερη θέση από το 2019, αναφέρθηκε στη “δύσκολη άσκηση” που έχει μπροστά της η χώρα, εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού.

Στο μεταξύ, “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στην ΕΡΤ. “Θεσμικά ασεβής και πολιτικά εξωφρενική η δήλωση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό “άγνωστο Χ”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, χωρίς όμως πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα. “Το σύστημα Μητσοτάκη αντιδρά λυσσαλέα, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας. Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων”, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

“Θα περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί με σαφήνεια, ξεκάθαρα, στο αν υπάρχει προγραμματική βάση συγκυβέρνησης και με ποιες δυνάμεις. Αυτό είναι που θέλει να ακούσει ο κόσμος”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. “Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”, αναφέρει το ΚΚΕ. “Τραγωδία δημοκρατικού ξεπεσμού”, χαρακτήρισε τη θέση Ανδρουλάκη για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Στην πρόβλεψη ότι μετά τις εκλογές θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με τη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, προέβη ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Τρία πρόσωπα πέρασαν σήμερα την πόρτα του εφέτη ανακριτή Λάρισας, προκειμένου να καταθέσουν στοιχεία για την υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Πρόκειται για τον Πρόεδρο του σωματείου μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστα Δεληγούνια, τον Πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων της Hellenic Train, Νίκο Λάζου, και τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών, Γιάννη Ντίτσα. Οι τρεις κατέθεσαν στοιχεία, έγγραφα και ανακοινώσεις των σωματείων που αφορούσαν καταγγελίες και άλλα αιτήματα των εργαζομένων για διάφορα προβλήματα που υπήρχαν κατά καιρούς στον ΟΣΕ. Στο μεταξύ, με έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα μέσω ανάρτησής του ο Πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας, για το δοκιμαστικό δρομολόγιο Ειδομένης, αναφέρεται ότι στη γραμμή έχουν εντοπιστεί χόρτα, σβηστά σήματα και τυφλά σημεία, ενώ η επικοινωνία είναι κακή έως ανύπαρκτη.

Έπειτα από εντολή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το Τμήμα Προπονητών Αθλημάτων της ΓΓΑ εκκίνησε άμεσα τη διαδικασία ανάκλησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του προπονητή Ταε Κβο Ντο, μετά τη δίωξή του από την Εισαγγελία για κακουργηματικές πράξεις.

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, μετά την απολογία του, ο 62χρονος που κλειδώθηκε με τα 2,5 ετών δίδυμα παιδιά του σε αυτοκίνητο, την περασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, κι άνοιξε μία φιάλη υγραερίου. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι δεν σκόπευε να στερήσει τη ζωή των παιδιών του, αλλά το έκανε για να φοβίσει τη μητέρα τους, με την οποία έχει διαφορές.

Χωρίς ταξί η Αθήνα μέχρι τις 6:00 αύριο το πρωί, λόγω της 24ωρης απεργίας των οδηγών. Επίσης, η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς Μετρό αύριο από τις 9:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Στη Γαλλία, άλλη μια μέρα εθνικών κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό σύστημα. “Είναι κοινός ο αγώνας σε Ελλάδα και Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που συμμετείχε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των γαλλικών συνδικάτων στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Στις 20.30 Παναθηναϊκός- Μπαρτσελόνα για την 30η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Πολιτισμός: Νέες ταινίες στις αθηναϊκές αίθουσες απόψε και η Νάνσυ Αγγελοπούλου μας ενημερώνει…

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος, αύριο, ο καιρός στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί, έως 6 μποφόρ στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου – 17 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα