back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πραγματογνώμονας για Μάτι: Όλα έγιναν κατόπιν εορτής – Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν κανένας εκεί

Διαβάστε επίσης

Για δωδέκατη μέρα κατέθεσε σήμερα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος,ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της δικηγόρου του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε μια ακόμα φορά στην αναγκαιότητα της εισήγησης για την απομάκρυνση των κατοίκων που δεν δόθηκε ποτέ. Εξάλλου, όπως έχει προκύψει από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων που επιβίωσαν από τύχη δεν ακούστηκε ούτε μια ντουντούκα, ούτε μια σειρήνα για να ειδοποιήσει να φύγει ο κόσμος.

Υπεράσπιση: Σχετικά με απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα, έχετε πει ότι την έδωσε το ΕΣΚΕ. Ο δήμαρχος Μεγαραίων που λέει ότι μόνος του πήρε την πρωτοβουλία για απομάκρυνση. Ήταν τόσο γρήγορη η εξέλιξη της φωτιάς.

Μάρτυρας: Το αμφισβητώ γιατί υπάρχουν έγγραφα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας, έχοντας γνώση όλων των δεδομένων στα οποία στήριξε και την πολυσέλιδη πραγματογνωμοσύνη του θέλοντας να καταδειξει την ανυπαρξία των αρμοδίων τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς που πλήρωσαν με τη ζωή ους τόσοι άνθρωποι είπε χαρακτηριστικά: “Όλα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις επτά που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα”.

Υπεράσπιση: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών επιχειρήσεων.

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά. Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση. Τι θα κάνουμε τον αρχηγό «πρώτη έξοδο»;

Οι τόνοι ανέβηκαν πάντως στη δικαστική αίθουσα όταν η δικηγόρος του Σωτήρη Τερζούδη υπέβαλε στον ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική πορεία και την απόφαση του να δουλεύει και στον ιδιωτικό τομέα το 2019. Ο κ. Λιότσιος έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» της υπεράσπισης, ενώ και η πρόεδρος του Δικαστηρίου διερωτήθηκε «γιατί τα ρωτάμε αυτά;»

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα οπότε ο μάρτυρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιοπουλου .

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα