back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σ. Σέρμπος: Η Τουρκία προχωρά σε μια τακτική ευκαιριακής αναδίπλωσης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Στις εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέρθηκε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).

Αναλύοντας την προσέγγιση Αθήνας και Άγκυρας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, έθεσε τον προβληματισμό για το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει αυτή η εξέλιξη.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η αλληλεγγύη που επέδειξε η χώρα μας έχει επιφέρει αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε : «Είναι νωρίς να προβούμε σε συμπεράσματα. Η Τουρκία, προχωρά σε μια τακτική ευκαιριακής αναδίπλωσης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην γειτονική χώρα, μετά τις κάλπες και τι αντίκτυπο θα έχει στα ελληνοτουρκικά. Μέχρι πρότινος, ήταν τέτοια η διάρρηξη της εμπιστοσύνης με τις κατά καιρούς απειλές από πλευράς Τουρκίας προς τη χώρα μας που δεν επέτρεψε να γίνουν μικρά βήματα. Στο ενδιάμεσο, λόγω του κλίματος, απελευθερώνονται δυναμικές στα ζητήματα χαμηλής ατζέντας».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, μετά το τέλος των συνομιλιών για τη Θετική Ατζέντα η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Απρίλιο του 2021 και εγκαινιάστηκε με την πρώτη συνάντηση των δύο υφυπουργών στην Καβάλα, στις 28-29 Μαΐου του ίδιου έτους, εκτίμησε ότι είναι σημαντική η προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία, διαβλέποντας μια ευκαιρία επαναπροσέγγισης.

«Ο διάλογος και οι επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, έχουν θετικό αποτύπωμα και οφέλη και για τις δύο χώρες παρά το γεγονός ότι δεν είναι από μόνα τους ικανά στοιχεία για να συμβάλουν στην εξομάλυνση της έντασης και στη διαμόρφωση μεγαλύτερης εικόνας. Όμως, είναι ένα προωθητικό καύσιμο. Από εκεί και πέρα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη μέρα. Υπάρχει μια ευκαιρία μπροστά μας. Μένει να δούμε εάν η Τουρκία θα αποβάλει την επιθετικότητά της ή αν η στάση της το τελευταίο διάστημα είναι ευκαιριακή και βάσει συγκεκριμένης τακτικής», σημείωσε.

«Τα λεφτά είναι πολλά και θεωρώ ότι η Δύση θα τα δώσει αλλά αυτοί οι πόροι θα αφαιρέσουν βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας», πρόσθεσε.

Σχετικά με το κυπριακό, ανέφερε ότι «το κουβάρι είναι πιο σύνθετο», υπενθυμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ζητήσει μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ μέσω του ορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στο ενδιάμεσο η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων: «Εξαιτίας όλων των μεγάλων αλλαγών, η χώρα μας έχει ξαναμπεί στο χάρτη, έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, συνδέει την οικονομία με την ασφάλεια και προχωράει. Πρέπει από την πλευρά μας να έχουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, να δείξουμε προς τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμούμε την επίλυση του προβλήματος εκεί ασφαλώς θα υπάρχει χώρος για την Τουρκία, εφόσον αποβάλει τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο θέλει να προβάλει την ισχύ της στη Μεσόγειο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα