back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην Ολομέλεια το ν/σ για φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Στην Ολομέλεια εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».

Το σχέδιο νόμου εισάγεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με τη θετική ψήφο της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ 25 το καταψήφισε.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης και μια υπουργική τροπολογία με διατάξεις που αφορούν:

Τη φορολόγηση αποζημιώσεων και συντάξεων Ευρωβουλευτών της Ελλάδας – προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 12 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ρυθμίσεις καταβολής δόσεων για τον φόρο εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Σχετικά με τη διόρθωση σφαλμάτων για τους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) σε τέσσερις περιοχές της χώρας δυνάμει της υπό στοιχεία 93041 ΕΞ 2020/25.08.2020 κοινής απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

Τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ σχετικά με απαλλαγές από ΦΠΑ.

Τροποποίηση της διάταξης για την διάθεση προϊόντων απόστασης λόγω άσκησης αποστακτικού δικαιώματος από αμβικούχους.

Την παράταση χορήγησης αποδεικτικού φορολογικών και ασφαλιστικής ενημερότητας και Πιστοποιητικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και ΕΝΦΙΑ στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Για την παράταση αναστολής μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων», προσθήκη εξαίρεσης από την παραχώρηση εγγραφής εμπράγματων βαρών και εξασφαλίσεων. Τροποποίηση της σχετικής διάταξης περί σύνθεσης και αρμοδιότητες Οργανισμού Πιστοποίησης.

Διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Ο ορισμός της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου ως Οργανισμός Πιστοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξής 2014-2022.

Την ένταξη των μεγάλων επιχειρήσεων παιχνιδιών στο Παρατηρητήριο Τιμών – «Καλάθι του Νονού».

Την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπο, των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και των πρακτορείων εφημερίδων και περιοδικών- Αντικατάσταση άρθρου 86 ν. 4674/2020.

Και ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ- Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 30 ν. 4779/2021.

Βουλευτικές Τροπολογίες

Επίσης, έχουν κατατεθεί, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, συνολικά δέκα βουλευτικές τροπολογία.

Ειδικότερα, τρεις από τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο που αφορούν την «Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους Αμπελουργούς/ Αγροτικούς Συνεταιρισμούς», την « Ρύθμιση απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών, που αγοράστηκαν πριν το Σύνταγμα του 1975 έως την 29.12.1979 (έναρξη ισχύος του Ν. 998/1979)» και «Ένταξη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κάθε περιοχής». Μια τροπολογία έχει καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας για την «Παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος ακινήτου (του παραθαλάσσιου Κάμπινγκ της Κουρούτας) στο Δήμο Ήλιδας του Νομού Ηλείας».

Από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με πρώτη υπογράφουσα την γενική γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη με θέμα «Βασικός Μισθός, Μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Μια τροπολογία με θέμα την «Κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί των επικουρικών συντάξεων- Μείωση από 6% σε 4% της εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ επί των κύριων συντάξεων» με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργο Μουλκιώτη.

Μια τροπολογία για την «Αποκατάσταση της αδικίας για νέους υπαλλήλους Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευομένων από αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της ΕΛΣΤΑΤ, του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, της ΑΑΔΕ, του ΝΣΚ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα ης Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που δεν τους καταλαμβάνουν οι ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις για την προσωπική διαφορά» με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδη.

Επίσης έχει κατατεθεί μια τροπολογία σχετικά με την «Προστασία των δανειοληπτών δανείων σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας» που συνυπογράφεται από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες με πρώτη υπογράφουσα τη Μαρία Κομνηνάκα.

Η πρώτη αφορά την «Ακύρωση χωροθέτησης εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο χώρο των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την ακύρωση της πώλησης της έκτασης της προβλήτας 4 με απόδοσή της χρήσης της στο λαό της περιοχής».

Και η δεύτερη «για την μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί έως την 31.12.2019 (Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 45 ν, 4569/2018 όπως τροποποιήθηκε από άρθρο 57 ν. 4605/2019)».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα