back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Παπαστεργίου: Να νομοθετηθεί η δυνατότητα διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών βάσει της προηγούμενης απογραφής

Διαβάστε επίσης

Τον προβληματισμό του σχετικά με την καθυστέρηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώνει τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, όπως αυτός διατυπώθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Το γεγονός αυτό, όπως εξήγησε προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εν όψει των Δημοτικών Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, καθώς βάσει του Προεδρικού Διατάγματος για τον μόνιμο πληθυσμό κατανέμονται οι έδρες.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιον πληθυσμό θα πάμε στις κάλπες», σχολίασε.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι δεδομένου πως έως την 31η Αυγούστου 2023 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά ενώ το γεγονός ότι μεσολαβούν και οι Εθνικές εκλογές, δημιουργεί επιπλέον αναστάτωση.

‘Όπως εξήγησε, εάν η απογραφή του μόνιμου πληθυσμού εκδοθεί περί τα τέλη Μαΐου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα είναι πολύ αργά, ειδικά για τις επαρχιακές περιοχές καθώς δεν θα είναι σε θέση να καταρτίσουν ψηφοδέλτια μη γνωρίζοντας ποια είναι τα όρια στις δημοτικές ενότητες.

«Υπάρχουν τοπικά προβλήματα. Οι δήμοι ενδιαφερόμαστε για τον μόνιμο πληθυσμό, αυτούς υδροδοτούμε, καθαρίζουμε, αυτούς φροντίζουμε. Ειδικά στην επαρχία όπου ο αριθμός των υποψηφίων εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων κάθε χωριού, όσο δεν επικυρώνεται η απογραφή, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κλείσουμε υποψηφίους. Χωρίς τα αποτελέσματα του μόνιμου πληθυσμού, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της άμεσης οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο κ. Παπαστεργίου πρότεινε «να νομοθετηθεί η δυνατότητα να διεξαχθούν οι Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου βάσει της προηγούμενης απογραφής».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις δήμων, όπως ο δήμος Μυκόνου, που έχουν κινηθεί νομικά με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η ΚΕΔΕ δεν προτίθεται να το πράξει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα