14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ένας από τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Αϊτινού προέδρου παραδέχτηκε την ενοχή του

Διαβάστε επίσης

Ο Χιλιανός-Αϊτινός Ροντόλφ Χάαρ δήλωσε ένοχος ενώπιον Αμερικανού δικαστή στις τρεις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τον ρόλο του στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Χοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του τον Ιούλιο του 2021.

Ο Χάαρ είναι ο ένας από τους 11 κατηγορούμενους στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών είναι επιχειρηματίες που φέρονται ότι βοήθησαν τους δράστες να προμηθευτούν οχήματα και όπλα από τη Φλόριντα και πρώην στρατιώτες από την Κολομβία οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μοΐζ στην κρεβατοκάμαρά του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Χάαρ κατηγορείται ότι βοήθησε τους Κολομβιανούς να προμηθευτούν τα όπλα. Οι δράστες έμεναν σε ένα σπίτι που ήταν υπό τον δικό του έλεγχο ενώ τους βοήθησε επίσης όταν κρύβονταν από τις αϊτινές αρχές. Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2022 στην Δομινικανή Δημοκρατία.

Η ποινή του Χάαρ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου στο Μαΐάμι, όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η δολοφονία του Μοΐζ άφησε πολιτικό κενό στην Αϊτή. Σήμερα, μεγάλο μέρος της χώρας ελέγχεται από ισχυρές συμμορίες και οι συγκρούσεις μεταξύ τους πυροδότησαν μια ανθρωπιστική κρίση με τουλάχιστον 160.000 εκτοπισμένους πολίτες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα