back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Όχι σε μεγάλο συνασπισμό

Διαβάστε επίσης

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την τραγωδία στα Τέμπη επέρριψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, τομεάρχης Εξωτερικών και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι διπλή η ευθύνη της ΝΔ για το συγκεκριμένο δυστύχημα. Έχει να κάνει με την κατάργηση κάθε δικλείδας ασφαλείας όπως η τηλεδιοίκηση, το δευτεροβάθμιο κέντρο στον ΟΣΕ και τη μη αξιοποίηση του συστήματoς GSMR, καθώς και με σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία οι συνδικαλιστές είχαν επισημάνει στον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή με εξώδικα και απεργίες, ενώ είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής για την τηλεδιοίκηση».

Τάχθηκε υπέρ του καταλογισμού ευθυνών συγκεκριμένα και με ονόματα γιατί όπως ανέφερε «το όλοι φταίμε είναι σαν να λέμε μαζί τα φάγαμε».

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε διαχρονική υπευθυνότητα σε σχέση με την κατάσταση του ΟΣΕ, κάνοντας λόγο για «πελατειακή διαχείριση δεκαετιών που φόρτωσε τον σιδηρόδρομο με χρέη 10 δισ ευρώ», ενώ καυτηρίασε τα λεχθέντα από τον Πρωθυπουργό για δέσμευσή του στη μάχη κατά του βαθέως κράτους.

«Ο πελατειασμός στη διοίκηση δεν έχει σταματήσει» ήταν η αναφορά του κ Κατρούγκαλου σε σχέση με την επιλογή στελεχών στους δημόσιους φορείς. Και πρόσθεσε πως «ο κ Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι μάχεται το ρουσφέτι και διόρισε τους άριστους, την ώρα που στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ βρίσκονται μόνον πρώην πολιτευτές της ΝΔ. Επίσης, στον ΟΣΕ- αναζητώντας την δουλειά του μέλους του ΔΣ που διόρισε την κόρη του- βρήκα ότι ήταν οι ανθοκομικές επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια,  για τις εξηγήσεις του παραιτηθέντα υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επισήμανε πως «οι αναθέσεις γίνονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρει κάτι καθένας από τους εθνικούς εργολάβους».

Ως δομική, βαθιά διαφορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ανέδειξε το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλει να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά και όχι όλα να περνούν στην αγορά».\

Για τις επικρίσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, ο κ Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «πράγματι δεν μπορέσαμε να την αποτρέψουμε καθώς επρόκειτο για μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς -τότε- δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις και ο ΟΣΕ, πέραν του χρέους των 10 δις, είχε επωμιστεί και 700 εκατομμύρια επιχορηγήσεις που κρίθηκαν παράνομες από την Κομισιόν».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΛΑΚΗ

Ερωτηθείς αν πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ οι κκ Καραμανλής, Παππάς και Πολάκης εκτίμησε ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Η βασικότερη έγκειται σύμφωνα με τον ίδιο στο ότι «ο τέως υπουργός Κώστας Καραμανλής βαρύνεται και με προσωπικές ευθύνες πέραν των πολιτικών για την σιδηροδρομική τραγωδία, όταν έλεγε στην Βουλή κουνώντας το χέρι ότι δεν θα πρέπει να του μιλούν για την ασφάλεια των τρένων»

Για τον Νίκο Παπά, σχολίασε πως στήθηκε εναντίον του μια σκευωρία και δεν είναι ένοχος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ

Ο κ.Κατρούγκαλος δήλωσε σύμφωνος με τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι μπορεί να αναδειχθεί  κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, εννοώντας με σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, απέκλεισε όμως διακυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

«Πιστεύω ότι τα νούμερα βγαίνουν. Υπάρχει δυνατότητα να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άλλωστε ο κ Ανδρουλάκης σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε πει ότι μόνο σε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θα μετάσχει…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λαός ψηφίζει για Πρωθυπουργό τον οποίο έχει δικαίωμα να ορίσει όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο… Κυβέρνηση θα έχει ο τόπος, αλλά το μόνο που αποκλείεται είναι μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού» συμπλήρωσε κλείνοντας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα