back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Deutsche Bank – Νέος κύκλος ανησυχιών

Διαβάστε επίσης

Η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank μετά την απότομη άνοδο του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της (CDS) τροφοδότησε εκ νέου ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα και προκαλεί νέες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω sell off των τραπεζικών μετοχών.

Οι τραπεζικές μετοχές, με τις Deutsche Bank  αλλά και της UBS Group δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις ανησυχίες ότι δεν έχουν περιοριστεί ακόμα τα χειρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μάλιστα παρά τις διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι το σύστημα είναι σταθερό μετά την πρόσφατη αστάθεια.

Ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank κατέγραψε πτώση για τρίτη ημέρα σήμερα , σημειώνοντας βουτιά άνω του 11% μετά την αλματώδη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων του έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών. Οι μετοχές του έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους από τις αρχές του μήνα και τα CDS του (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών) σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ειδικότερα, η μετοχή της Deutsche Bank βυθίζεται στις σημερινές συναλλαγές με απώλειες που ξεπερνούν το 14%, μετά την πτώση 3,2% που είχε σημειώσει χτες. Εντός του μήνα δε, ο τίτλος της έχει χάνει πάνω του 1/5 της αξίας της.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε στις 11:00  κατά 1,78% για δεύτερη ημέρα, καθώς ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε τα κέρδη που είχε επιτύχει από την αρχή της εβδομάδας, μετά τη «λύση» που δόθηκε την Κυριακή για την Credit Suisse. Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωνε πτώση 2,08%, ο γαλλικός CAC 40 είχε απώλειες 2,12%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία υποχωρούσε κατά 2% –άνω του 2,5% ήταν η πτώση στο Μιλάνο

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2% και τις τράπεζες -3,64%, ενώ η πτώση τους έφτασε νωρίτερα και το 5%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η Deutsche Bank βουλιάζει 13%.

Στο ταμπλό στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην Εθνική (-4,6%), ακολουθούν Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς (-3,5%) και η Alpha Bank ακολουθεί με -2,72%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+2,31%), της Σαράντης (+0,71%) και των ΕΛΠΕ (+0,67%).

Τα CDS της Deutsche εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Market Intelligence που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα CDS της Deutsche εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης χτες, από τις 142 μία ημέρα νωρίτερα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ιστορικά.

Οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλυδωνίζεται εδώ και δυο εβδομάδες μετά την ξαφνική κατάρρευση  δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, κάτι που προκάλεσε φόβους για μετάδοση και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η αναταραχή θεωρείται ότι διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια διότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές στις διεθνείς αγορές δέχονταν πιέσεις ενώ η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια προσέφερε στήριξη στα κρατικά ομόλογα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης στο 2,34% σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω εξαγορά της από την UBS,  πυροδότησε κύμα ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για ευρύτερη μετάδοση των κινδύνων, το οποίο πιθανώς να εντάθηκε μετά και τον νέο γύρο αυξήσεων επιτοκίων παγκοσμίως τις τελευταίες δύο μέρες . Η Fed προχτές και Bank of England χτες κατά 0,25% εκάστη ενώ είχε  προηγηθεί η αύξηση κατά 0,5% της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη).

Βουτιά 5,2% για τον τραπεζικό δείκτη

Στο κόκκινο βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές κάνουν απολογισμό μιας εβδομάδας αυξήσεων των επιτοκίων και των τελευταίων ειδήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, όπως και το Λονδίνο και το Παρίσι. Πτώση 2,4% στη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 5,2%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που ήταν αναμενόμενη, μετά την επιτάχυνση-έκπληξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ άνοδο αποφάσισε και η κεντρική τράπεζα Νορβηγίας. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται υπό τη σκιά της αύξησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.

Αρνητικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές και χθες  Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «neutral» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα