back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Μπιτζάνης: Βασικός πυλώνας στη λειτουργία της Τεχνόπολης, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Διαβάστε επίσης

Ο Κωστής Μπιτζάνης, ένας μηχανικός παραγωγής που άφησε τον ιδιωτικό τομέα  προκειμένου να αναλάβει μια δημοτική επιχείρηση, μιλά στον Αθήνα 984 και στην Αφροδίτη Παπακαλού για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Με αυτή την αφορμή, ανάμεσα σε άλλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης αναφέρεται στο βιομηχανικό παρελθόν, το πολιτιστικό παρόν και στο μέλλον του Μουσείου. Εξηγεί γιατί η Τεχνόπολη κατόρθωσε  να προσελκύσει πολλά και διαφορετικά κοινά με ποικίλα προγράμματα, καθώς και πως έγινε ο αγαπημένος πιστοποιημένος παιδότοπος στην Αθήνα, τόπος συνάντησης πολλών οικογενειών στην πόλη.

Για τον ίδιο, «στόχος της επανάχρησης των βιομηχανικών χώρων- εκτός από όλα τα άλλα-είναι να ζωντανεύουν υποβαθμισμένες γειτονιές, συνοικίες με προβλήματα. Να παίρνουν νέα ώθηση και να κερδίζουν τη δική τους θέση στον ιστό της πόλης».

Σε έναν απολογισμό πεπραγμένων ανατρέχει στην αφετηρία του εγχειρήματος. Κάνει λόγο για δύσκολα όσο και γόνιμα χρόνια, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των συνεργατών του, ενώ επιλέγει να αποτιμήσει την όλη προσπάθεια με αριθμούς.

«Η πορεία μας δεν θα έφτανε ως εδώ χωρίς τη στήριξη μιας δυναμικής όσο και αφοσιωμένης ομάδας. Το πρώτο πολιτιστικό summer camp είναι ήδη σημείο αναφοράς, οι ξεναγήσεις σε μεγάλους, παιδιά, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν μεγάλη ζήτηση, ενώ 250 Σαββατοκύριακα με εκπαιδευτικές δράσεις όλα sold out, μας κάνουν να αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση… Κυρίως, για το γεγονός ότι αυτός ο αγαπημένος χώρος θυμίζει στους Αθηναίους την πλούσια ιστορία του σημείου και του εργοστασίου φωταερίου. Επειδή το κάρβουνο υπήρξε βασικός πυρήνας της βιομηχανικής επανάστασης και πέτυχε γύρω στο 1860 να φωτιστεί η ελληνική πρωτεύουσα, με τη σύμπραξη Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Βέλγων επιστημόνων και κατασκευαστών».

Βασικός σκοπός του Μουσείου Φωταερίου είναι, σύμφωνα με τον Κώστα Μπιτζάνη, να μαθαίνει με εύληπτο τρόπο στον επισκέπτη την ιστορία του χώρου και να τον βοηθά να αντιληφθεί τη σημασία της παραγωγικής διαδικασίας.

«Να πληροφορηθεί με άλλα λόγια» όπως συμπληρώνει «τι σημαίνουν η συλλογική δουλειά, η μετατροπή πρώτων υλών σε προϊόντα. Είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, κυρίως των μαθητών».

Στην Τεχνόπολη καθώς και στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, η ξενάγηση μαθητών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

«Μας επισκέπτονται σε καθημερινή βάση 100 με 200 παιδιά. Είναι η αγαπημένη εκδρομή των σχολείων που συνέτειναν στο να αναδειχθεί το Μουσείο σε βασικό πυλώνα για τη λειτουργία της Τεχνόπολης, συνολικά» λέει ο άνθρωπος έχει αναλάβει από το 2011 επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη τη διαχείριση αυτού του σημαντικού για την Αθήνα πολιτιστικού χώρου.

Για τα φετινά 10α γενέθλια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου έχουν προγραμματιστεί πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, σε διοργάνωση του Μουσείου, ξεχωρίζει η συναυλία του Βασιλικού στις 20 Μαΐου με την οποία θα ξεκινήσει το συναυλιακό πρόγραμμα της Τεχνόπολης.

Παράλληλα, θα υπάρχουν οι καθιερωμένες δωρεάν ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά, ενώ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μια εφαρμογή αυξημένης εικονικής πραγματικότητας ειδικά για τη βιομηχανία, που θα επιτρέπει στους επισκέπτες  να περιηγούνται την Αθήνα μέσω  κινητού και να μαθαίνουν την ιστορία πολλών σημαντικών εργοστασίων της περιοχής καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισαν.

Τέλος, αναφορικά με την επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού αυτό το καλοκαίρι με την υπογραφή της Τεχνόπολης, απάντησε ότι «από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει για να υποδεχθεί το συναυλιακό  κοινό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα