back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υποδέχεται τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό

Διαβάστε επίσης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποδέχεται τις 14:30 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την αντιπροσωπεία από το Βατικανό, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή την παράδοση τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η επίσημη τελετή επανένωσης των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα που βρίσκονταν έως τώρα στο Μουσείο του Βατικανού και ο Πάπας Φραγκίσκος τα επιστρέφει εκεί που ανήκουν ως “δώρο” στον Μακαριώτατο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:30 στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τρία θραύσματα, που προέρχονται από τις νότιες μετόπες, τη βόρεια ζωφόρο και το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, απεικονίζουν δύο ανδρικά κεφάλια και ένα κεφάλι αλόγου. Ο Πάπας Φραγκίσκος τα «δώρισε» στις 16 Δεκεμβρίου 2022 στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «ως χειροπιαστό δείγμα της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει το οικουμενικό μονοπάτι της αλήθειας».

Το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας είναι ο Επίσκοπος Μπράιαν Φάρελ , Γραμματέας της Επιτροπής του Βατικανού για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών.

Οι συμφωνίες για την οριστική επιστροφή των τριών θραυσμάτων στην Ελλάδα και για την απόδοσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής τους, υπογράφηκαν τη περασμένη εβδομάδα στο Γρηγοριανό Μουσείο Κοσμικής Τέχνης του Βατικανού.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου δείχνει πως ο πολιτισμός συμβάλλει στον διάλογο, στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, ενώ ο καρδινάλιος Αλθάγα έκανε λόγο για μια χειρονομία που θέλει να χτίσει «γέφυρες αδελφοσύνης». Ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην τελετή υπογραφής τόνισε ότι με την επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα θεραπεύονται, έστω μερικώς, τραύματα από πρακτικές του παρελθόντος και εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία του Ποντίφικα να βρει και άλλους μιμητές.

Μαριλένα Αναστασοπούλου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα