back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πέντε κινέζοι εργαζόμενοι μιας αμερικανικής επιχείρησης συνελήφθησαν στο Πεκίνο

Διαβάστε επίσης

Πέντε κινέζοι εργαζόμενοι του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας ορκωτών λογιστών Mintz Group συνελήφθησαν από τις κινεζικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

«Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τους πέντε εργαζομένους του γραφείου της Mintz Group στο Πεκίνο, όλους κινεζικής υπηκοότητας, και έκλεισαν τις επιχειρήσεις μας εκεί», εξηγεί η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως «δεν έλαβε επίσημη ειδοποίηση για κάποια νομική διαδικασία» σε βάρος της και αναφέρει πως «ζήτησε από τις αρχές να απελευθερώσουν τους εργαζομένους της».

Η εταιρεία αναφέρει ακόμη πως προσέφυγε σε δικηγόρους «για να κάνουν διάλογο με τις αρχές και να βοηθήσουν τους εργαζομένους (της) και τις οικογένειές τους».

«Ανέκαθεν εργαζόμαστε με τρόπο διαφανή, δεοντολογικό και σεβόμενοι τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν» στην Κίνα, δήλωσε η επιχείρηση, προσθέτοντας πως θα εργασθεί μαζί με τις αρχές για να «επιλυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση μπορεί να οδήγησε σ’ αυτά τα γεγονότα».

 

– Αλυσίδες στις πόρτες –

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν σήμερα πως τα γραφεία της εταιρείας στο Πεκίνο είναι άδεια και οι πόρτες τους κλειστές με αλυσίδες.

Τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Mintz Group, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είναι μια εταιρεία εξειδικευμένη στις έρευνες για κατηγορίες απάτης, διαφθοράς και κακής συμπεριφοράς στην εργασία, καθώς και στους ελέγχους πεπραγμένων.

Η εταιρεία αριθμεί συνολικά 18 γραφεία, μεταξύ των οποίων και στην Ουάσινγκτον. Στον ιστότοπό της, η Mintz Group διευκρινίζει πως οι εργαζόμενοί της «εξετάζουν σε βάθος τα ζητήματα που απασχολούν τους πελάτες μας – από το προεδρικό μέγαρο μέχρι την υπεράκτια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου».

Το 2017, διευθυντής του αρμόδιου για την Ασία κλάδου της εταιρείας, ο Ράνταλ Φίλιπς, είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ οφείλουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαρθρωτικών ανισορροπιών, τα οποία προκαλούνται από τις κινεζικές πολιτικές και πλήττουν το εμπόριο.

Μια ιστοσελίδα της Mintz Group είχε τότε παραθέσει δηλώσεις του Φίλιπς υπό τον τίτλο: «Η Κίνα πρέπει να υποστεί συνέπειες». Η εν λόγω ιστοσελίδα φαίνεται πως έχει διαγραφεί, μολονότι εκδοχές της παραμένουν διαθέσιμες σε ηλεκτρονικά αρχεία.

 

-Πρώην της CIA –

Σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανιής κυβέρνησης που είναι επίσης διαθέσιμα ονλάιν, ο Ράνταλ Φίλιπς είχε καταθέσει στο πλαίσιο της σύνταξης μιας έκθεσης επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που παραδόθηκε το 2018 και επικεντρωνόταν στις απόπειρες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της στο εξωτερικό.

Στον ιστότοπο της Mintz Group, ο Φίλιπς περιγράφεται ως ένας πρώην της CIA, όπου εργάσθηκε για 28 χρόνια, «πιο πρόσφατα ως επικεφαλής αντιπρόσωπος της CIA στην Κίνα».

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν βρεθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες σε όλα τα θέματα, από το εμπόριο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω το Φεβρουάριο, όταν η Ουάσινγκτον κατέρριψε ένα μπαλόνι, για το οποίο υποστήριξε πως ήταν κατασκοπευτικό, ενώ το Πεκίνο συνεχίζει να υποστηρίζει πως επρόκειτο για μηχανισμό μετεωρολογίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα