back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπρόσωποι φορέων Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των εκπροσώπων φορέων Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών έπειτα από πρόσκληση και φιλοξενία, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατόπιν συνεννόησης με τον συντονιστή των εκπροσώπων τους Στέφανου Τανιμανίδη.

Οι εν λόγω φορείς συμμετείχαν «στην προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές». Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1992 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη συνεργασία και της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (Ε.Λ.Ε.Π.).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης και με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) Μάνφρεντ Βέμπερ, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τέθηκε «το διαχρονικό ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ο κ.Βέμπερ, ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει καλά το ζήτημα, καθώς ενημερώθηκε πλήρως από τον κ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι το «θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα το ΕΛΚ, το οποίο είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υπερασπίζεται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες». Σημείωσε ότι «είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί» και εξέφρασε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη του Ε.Λ.Κ. στον αγώνα τους αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση «Ποτέ Ξανά».

Η Γιώτα Αμμανατίδου εκ μέρους των φορέων ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ε.Λ.Κ, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον Μ.Βέμπερ για «όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για την προώθηση του δίκαιου αυτού αιτήματος» και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι «πρόκειται, όχι μόνο για εθνικό, αλλά και για ευρωπαϊκό θέμα».

Στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής, παρουσία και των δημοσιογράφων που την συνόδευσαν, είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με ευρωβουλευτές της Σουηδίας, της Γερμανίας καθώς και τη Γενική Γραμματέα του κόμματος των Πράσινων της Γερμανίας Βούλα Τσέτση. Πραγματοποίησαν, δε, σύσκεψη με Έλληνες Ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες τους απο τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, καθώς και με Κύπριους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να «στηρίξουν την προσπάθεια προώθησης των θεμάτων που συζητήθηκαν και τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο».

Επίσης, η αποστολή επισκέφθηκε τον Δήμο Ιξελλών, τον κεντρικότερο δήμο των Βρυξελλών, και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, ποντιακής καταγωγής, Χρήστο Δουλκερίδη από τον οποίο ζήτησαν να προώθησει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στους 19 όμορους δήμους των Βρυξελλών. Ο κ. Δουλκερίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταθέσουν εμπεριστατωμένο σχετικό φάκελο. Δείπνο προς τιμήν της αποστολής, στην οποία μεταξύ των άλλων συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εθνικοτοπικών φορέων των Βρυξελλών, παρέθεσε ο Έλληνας Πρέσβης στις Βρυξέλλες Διονύσιος Καλαμβρέζος.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Τανιμανίδη «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό, η ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα να υιοθετήσουν τις παραπάνω θέσεις, να τις εντάξουν στα προγράμματά τους, να συμφωνήσουν και να συγκροτήσουν άμεσα μια μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προώθηση του θέματος σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών να τα εντάξει στη διπλωματική και διεκδικητική ατζέντα του».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα