back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προβολές ταινιών στο φεστιβάλ “WOW – Women of the World”

Διαβάστε επίσης

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα.

Tο φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα.

Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση που έχει σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά, αλλά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αναδεικνύοντας πρόσωπα και ιστορίες που εμπνέουν.

Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Aθήνα θα προβληθούν δύο ταινίες από γυναίκες δημιουργούς: η πρώτη είναι το επίκαιρο ντοκιμαντέρ «The Janes» των Αμερικανίδων Tia Lessin και Emma Pildes και η δεύτερη, η ταινία μυθοπλασίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ» της Ελληνίδας Μαρίας Ντούζα.

Αναλυτικά:
The Janes (2022)

To Σάββατο 1 Απριλίου στις 20.30 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «The Janes» που αφηγείται την ιστορία μιας παράνομης ομάδας γυναικών, που συνθηματικά ονομάζονταν όλες Τζέιν, και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Σικάγο βοηθούσαν γυναίκες να κάνουν οικονομικά προσιτές και ασφαλείς αμβλώσεις σε μία περίοδο που αυτές ήταν παράνομες.

Σε σκηνοθεσία της υποψήφιας για Όσκαρ, Tia Lessin, και της υποψήφιας για Emmy, Emma Pildes, το ντοκιμαντέρ «The Janes» παρουσιάζει αφηγήσεις από τις γυναίκες του δικτύου, πολλές από τις οποίες μιλούν στην κάμερα για πρώτη φορά. Αψηφώντας τη νομοθεσία της πολιτείας που απαγόρευε τις αμβλώσεις, την Καθολική Εκκλησία που τις καταδίκασε αλλά και τη μαφία του Chicago, οι Janes έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή για να βοηθήσουν τις γυναίκες που είχαν ανάγκη. Στην προ-Roe v. Wade εποχή – μια εποχή που η άμβλωση ήταν έγκλημα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και που ακόμη και η κυκλοφορία σχετικών πληροφοριών ήταν κακούργημα στην πολιτεία του Illinois – οι Janes παρείχαν χαμηλού κόστους ή δωρεάν αμβλώσεις σε περίπου 11.000 γυναίκες.

Θα προηγηθεί εισαγωγικό βίντεο της Emma Plides, συν-σκηνοθέτριας και παραγωγού του «The Janes».

Με το πέρας της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Eileen Smith και Diane Stevens, μέλη των «Janes» που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ηλιάνα Μάγρα.

Το ντοκιμαντέρ «The Janes» προβάλλεται αποκλειστικά στο Vodafone TV, το σπίτι του ΗΒΟ στην Ελλάδα.
Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους.
Στη συζήτηση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία προς και από την αγγλική γλώσσα καθώς και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ (2022)

Την Κυριακή 02 Απριλίου στις 20.30 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και σε συνεργασία με το WIFT GR (Women in Film and Television) θα προβληθεί η ταινία μυθοπλασίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ» σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Ντούζα. Πρόκειται για μια ταινία με θέμα την επικοινωνία και την ανάγκη να ανήκεις. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η κωφή έφηβη Βαλμίρα, που, όταν αναγκάζεται να αφήσει το Σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί που ζει ο πατέρας της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης, όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της.

Τοποθετημένη σε ένα χειμωνιάτικο νησί, η ταινία παρακολουθεί τα βάσανα και τις περιπέτειες ανθρώπων – μικρών και μεγάλων – που δυσκολεύονται να καταλάβουν και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον. Γίνεται, έτσι, ένας στοχασμός πάνω στη μοναξιά και την απομόνωση που γεννιούνται από την αδυναμία, τον φόβο και την αντίστασή μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Η κώφωση της Βαλμίρας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε, όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ διεθνώς.

Με το πέρας της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Μαρία Ντούζα και την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτις, μέλος ΔΣ του WIFT GR.

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός (Steficon)
Συμπαραγωγός: Ivan Tonev (ArsDigital)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Zαφείρης Επαμεινώνδας
Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή
Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ
Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου
Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου, Άννα Καραμουσλή
Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Μουσική & Sound Art: Άννα Στερεοπούλου

Παίζουν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλους, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska – Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.

Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Για τη συζήτηση, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

WOW Αθήνα 2023

1-3 Απριλίου 2023

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ),
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

«The Janes»

Σάββατο 01/04, 20.30
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

«ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ»

Κυριακή 02/04, 20.30
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Για κατόχους Festival Pass με ηλεκτρονική προεγγραφή

WOW Festival Pass 2023 – Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay)

Με την Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι 30€, ενώ υπάρχει ένα εύρος επιλογών. Η ελάχιστη τιμή είναι 5€.

Αγοράστε ηλεκτρονικά το Festival Pass εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το ποιες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το Festival Pass θα βρείτε εδώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα