back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάτι: Για 13η μέρα κατέθεσε ο πραγματογνώμονας – Απεγκλωβίστηκε γατάκι την ώρα της δίκης

Διαβάστε επίσης

“Η φωτιά στο Μάτι δεν είναι φυσική καταστροφή. Για εμένα υπήρχε χρόνος οι κάτοικοι να απομακρυνθούν. Το ότι ήταν μια δύσκολη φωτιά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να καθόμαστε και να κοιτάμε το φαινόμενο να εξελίσσεται. Υπάρχουν πολλοί πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να σώσουν έστω μόνο έναν άνθρωπο. Προσβάλλουμε όλους αυτούς με αυτά που λέμε..”

Με τα λόγια αυτά για 13η μέρα ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αποτυπώνει όσα δεν έγιναν και οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις του τότε επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου ( ΕΣΚΕ ) Ιωάννη Φωστιέρη ο οποίος τον εξέτασε αυτοπροσώπως καθώς δεν έχει δικηγόρο να τον εκπροσωπεί στη δίκη.

Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα έκανε το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιότσιος με τις ειδικές του γνώσεις απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων επί της ουσίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητας σε άλλες περιοχές σε περίπτωση μελλοντικής πυρκαγιάς. Περιοχές, όπως εκεί που βρίσκονται οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις μέχρι της Νέα Μάκρη ,που είναι αποκλεισμένη η πρόσβαση στην παραλία και το Ζούμπερι…

Κατηγορούμενος. Η φωτιά αυτή είναι συνήθης φυσική καταστροφή για την ελληνική πραγματικότητα;

Μάρτυρας: Δεν είναι φυσική καταστροφή για εμένα .Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο Είναι μια φωτιά που έβαλε ένας πολίτης .Όταν οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται από την αρχή έτσι εξελίσσονται Θα έπρεπε να είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση γιατί ξεκίνησε από οικισμό. Ήταν γνωστή η πορεία σε όλους. Επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο γύρω στις 6.20 το απόγευμα ,ενώ η φωτιά είχε γίνει ανεξέλεγκτη. Ενώ θα μπορούσαν να είχαν επιχειρήσει περισσότερα εναέρια μέσα.

Κατηγορούμενος: Είναι η επίδικη φωτιά μεγάλη φωτιά, mega-fire;

Μάρτυρας : Οποίος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο δεν ξέρω για ποιους σκοπούς το κάνει. Όπως είδαμε στο βίντεο δεν ήταν και καμία φωτιά μεγάλη. Οι επίγειοι επικεφαλής εκλιπαρούσαν για επίγεια και εναέριες δυνάμεις. Θα συμφωνήσω με αυτό που λέτε ποτέ όμως? Όταν η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και βρήκε καύσιμη ύλη και δασική ύλη.

Κατηγορούμενος: Οι καιρικές συνθήκες δεν έπαιξαν ρόλο;

Μάρτυρας: Βεβαίως έπαιξαν ρόλο αλλά ήταν όλα γνωστά από την προηγούμενη μέρα.

Κατηγορούμενος: Μπορεί να αξιολογηθεί η φωτιά αν δεν περιγράφει η πολεοδομική κατάσταση στο Μάτι; Δεν τίθεται ζήτημα παράβασης πολεοδομικής η αυθαίρετων στο Μάτι.

Μάρτυρας: Όπως βλέπουμε και στο χάρτη το μόνο δύσκολο σημείο είναι το Κόκκινο Λιμανάκι που έχει απόκρημνες ακτές. Όλο το υπόλοιπο σημείο δεν έχει κάποιο πρόβλημα .Η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι από τις κατασκηνώσεις του στρατού μέχρι τη Νέα Μάκρη που όλη η παραλία είναι κλεισμένη με συρματόπλεγμα και εύχομαι κάποια στιγμή …Παναγία μου…Να μη γίνει κάτι. Ας μη λέμε τέτοια. Στο σχέδιο δασικών πυρκαγιών δεν αναφέρεται ως προβληματικός οικισμός στο Μάτι.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο μάρτυρας επανέλαβε εμφατικά ότι: Υπήρχε χρόνος να φύγουν. Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν θυσιαστεί για το σκοπό αυτό της διάσωσης των πολιτών .Για να προσπαθήσουν να σώσουν έναν άνθρωπο. Έχουν χαθεί ένα παιδιά. Το μνημείο πεσόντων είναι γεμάτο ονόματα . …Προσβάλλουμε αυτούς με αυτά που λέμε.

Κατηγορούμενος: Τι χρονικά περιθώρια υπήρχαν;

Μάρτυρας: Υπήρχε χρονικό περιθώριο τουλάχιστον μιας ώρας για να απομακρυνθεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι είχαν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν όταν αντιλήφθηκαν τον καπνό. Έστω αυτή η ώρα πόσο σημαντική θα ήταν να δοθεί μια ενημέρωση .Μια ενημέρωση. Φυγετε.. .Τι να πω; Δεν λέμε ότι ήταν εύκολα τα πράγματα .Πουθενά δεν λέει κάπου ότι αν γνωρίζουμε ότι θα κινδυνεύσουν άνθρωποι καθόμαστε και κοιτάμε το φαινόμενο να εξελίσσεται ..

Κατηγορούμενος: Αν μια φωτιά εξελιχθεί σε περιοχή με βλάστηση και βρει απροετοίμαστα σπίτια και ανθρώπους χωρίς ενημέρωση τι μπορεί να περιμένει κάποιος;

Μάρτυρας: Τα αποτελέσματα που είχαμε αλλά δεν είναι η μόνη περιοχή που είχε αυτά τα χαρακτηριστικά …Στο Ζούμπερι αν γίνει τίποτα…Εκεί κι αν γίνει κάτι…

Ένα Γατάκι που το βάφτισαν Μάτι έκλεψε την παράσταση

Κατά τη διάρκεια ωστόσο της σημερινής συνεδρίασης αυτό που «έκλεψε» την παράσταση ήταν ένα νεογέννητο γατάκι το οποίο είχε εγκλωβιστεί άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες σε χώρο στον εξώστη της αίθουσας τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Το «κλάμα» του του ακούγονταν καθ όλη της διάρκεια της συνεδρίασης μέσα στη δικαστική αίθουσα με αποτέλεσμα να κληθεί η πυροσβεστική για το απεγκλωβίσει. Ωστόσο, το κλιμάκιο που κατέφθασε στην αίθουσα τελετών δεν κατάφερε να διασώσει το γατάκι και αποχώρησε άπραγο με κάποιους από το ακροατήριο να σχολιάζουν για την πυροσβεστική: «ούτε για αυτό δεν είστε ικανοί».

Το αποτέλεσμα ήταν να κινητοποιηθούν κάτοικοι του Ματιού οι οποίοι παρακολουθούσαν την 13η ημέρα της κατάθεσης του πραγματογνώμονα, να κληθούν στο Εφετείο εθελοντές από φιλοζωική οργάνωση και να απεγκλωβίζουν τελικά το νεογέννητο γατάκι. Οι κάτοικοι μάλιστα το υιοθέτησαν και επί τόπου αποφάσισαν να του δώσουν το όνομα…Μάτι! «Γατάκι το Ματάκι», όπως χαϊδευτικά το αποκάλεσαν πριν το μεταφέρουν σε κάποιο κτηνίατρο για να τις πρώτες βοήθειες.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα