back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αναχώρησαν για την Πορτογαλία οι τελευταίοι 15 ασυνόδευτοι ανήλικοι του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε σήμερα το Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Πρόκειται για 15 παιδιά που έφυγαν από την Ελλάδα για τη νέα χώρα φιλοξενίας τους, την Πορτογαλία.

Συνολικά 1.368 ασυνόδευτα παιδιά «μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες χώρες, ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών χρόνων -από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα- του οποίου το μεγαλύτερο μέρος υλοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, με κλειστά αεροδρόμια και ελάχιστες πτήσεις, πλην όμως με μεγάλη επιτυχία.

Τα πρώτα παιδιά έφυγαν τον Απρίλιο του 2020 με την έναρξη του φιλόδοξου εγχειρήματος από την πρώην ειδική γραμματέα κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη. Από εκείνη την πρώτη ομάδα, 12 παιδιά ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο και 47 στη Γερμανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο αεροδρόμιο αποχαιρέτησαν τα παιδιά η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την Ένταξη και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα, Σοφία Βούλτεψη και ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ.

«Το Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ανέδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης. Ιδίως κατά το έτος 2019, ο αυξημένος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων που καταγράφονταν στην χώρα απαιτούσε άμεση και αποτελεσματική διαχείριση με σκοπό την εξεύρεση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για καθένα από αυτά τα παιδιά», προσθέτει το υπουργείο.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Υπηρεσία Ασύλου αλλά και τους διεθνείς εταίρους, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM Greece), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και η ΜΕΤΑδραση, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για τη διασφάλιση της προστασίας και της συνολικής ευημερίας των ανηλίκων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς τους γονείς τους, αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας», δήλωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα