back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελεγκτές εφοριακοί σαρώνουν το διαδίκτυο και τα social media

Διαβάστε επίσης

Σαρωτικούς ελέγχους στο διαδίκτυο και ειδικότερα στην ιστοσελίδα google.com και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, το Twiter, το Τik Tok κλπ, άρχισαν να διενεργούν ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύοντας στον εντοπισμό φορολογουμένων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν προβεί σε δήλωση έναρξης εργασιών στην εφορία, χωρίς να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, με ένα λόγο επιχειρήσεις που πωλούν τα προιόντα τους κινούμενοι κάτω από το ραντάρ της νομιμότητας.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν πρόσφατα και διενεργούνται από ειδικό τμήμα που συστάθηκε στην ΑΑΔΕ με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και φοροαπαφυγής επιχειρήσεων ,μέσω πωλήσεων προιόντων από ηλεκτρονικά κανάλια η μέσα από πλατφόρμες του διαδικτύου, και αφού προηγήθηκε πληθώρα παραβατικών υποθέσεων που αποκάλυψαν καθημερινοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Ερευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και άλλα ελεγκτικά κέντρα που υπάγονται στην ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα οι έλεγχοι αυτοί έφεραν στο φως επιχειρήσεις-φαντάσματα που ουδέποτε είχαν δηλωθεί στην Εφορία και οι οποίες πωλούσαν προιόντα σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές καθώς δεν εξέδιδαν ούτε τιμολόγια αγοράς αλλά ούτε και αποδείξεις για τις πωλήσεις τους γλιτώντας έτσι απόδοση φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δεν είχαν καν φυσική παρουσία (εταιρική έδρα) και πωλούσαν τα προιόντα τους που είχαν εισάγει λαθραία από ασιατικές χώρες και μέσω ιστοσελίδων e-shop.

Το σηματικότερο; Δεν είχαν καταχωρηθεί στη σελίδα των επιχειρήσεων e-shop ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν εάν είναι αξιόπιστες στις συναλλαγές τους ή θα βρεθούν κάποια στιγμή προ εκπλήξεων καθώς θα πληρώσουν, αλλά δεν θα λάβουν το προιόν που ζήτησαν καθώς αρκετές γίνονται καπνός.

Οπως διαπίστωσαν έκπληκτοι οι ελεγκτές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τέτοιο το θράσος των δήθεν επιχειρηματιών αλλά στην πραγματικότητα επιτηδείων που δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών, χωρίς να φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας στις καταθέσεις τους.

Αρκετές περιπτώσεις επιτηδείων του διαδικτύου εντοπίζονται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ μετά από καταγγελίες καταναλωτών για εξαπάτηση και μέσω της ψηφιακής παρακολούθησης οδηγούνται στην αποκάλυψή τους.

Το φαινόμενο πλέον, λόγω και της εκτεταμμένης διάδοσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι εκρηκτικό και για το λόγο αυτό εχει συσταθεί στην ΑΑΔΕ και ειδικό τμήμα για υποδοχή καταγγελιών καταναλωτών.

Πρόσφατα μάλιστα η ΑΑΔΕ έφερε στο φως δεκάδες επιχειρήσειςες “μαιμού’ που δραστηριοποιούνταν στο διαδίκτυο πουλώντας προιόντα, που εισήγαγαν κυρίως μέσω Κίνας,αποκρύπτοντας εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα