back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Ρούσκας: Οι συμβολαιογράφοι ζητούν να αποσαφηνιστούν κανόνες που αχρείαστα καθυστερούν την έκδοση ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Παρά τη ουσιαστική συμβολή της ψηφιοποίησης στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αυτή επιμένει και βρίσκει τρόπο να επιστρέψει στα παλιά, αλλάζοντας πρόσωπο.

Ένα κυκεώνα αχρείαστων δυσκολιών με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι συμβολαιογράφοι στη διαδικασία ολοκλήρωσης του ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτων, περιέγραψε στον Αθήνα 984  ο Πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας.

Στη συνομιλία του με τον Γιώργο Αποστολίδη, ανέδειξε το αίτημα του κλάδου να αποσαφηνιστούν οι υφιστάμενοι κανόνες με στόχο να γίνει εφικτή η μορφοποίηση και απρόσκοπτη λειτουργία των σχετικών διαδικασιών.

«Η έκδοση 6 εγγράφων από την πηγή, με διαφορετική ηλεκτρονική διαδικασία, σκοντάφτει στη αδιαφορία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του δημοσίου. Δυσανασχετούν και δεν προθυμοποιούνται να συνεργαστούν ώστε να δοθεί άμεσα η αιτούμενη πληροφορία στον ενδιαφερόμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επειδή η γραφειοκρατία αντιστέκεται φτάσαμε σε σημείο – παρότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση ενός εγγράφου-να  έρχονται οι δήμοι, τα δασαρχεία κι οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας να περιπλέξουν το τοπίο…Στην κυριολεξία σου βγάζουν το λάδι προκειμένου να κάνεις τη δουλειά σου».

Επικαλέστηκε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά στη μεταβίβαση οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

Όπως ανέφερε ο κ Ρούσκας «εάν υπάρχει κάποιο πηγάδι στην έκταση, υποχρεούμαστε να συμπεριλάβουμε στον ηλεκτρονικό φάκελο ένα συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Για να το προμηθευτούμε όμως πρέπει να αποταθούμε με αίτηση στη οικεία Περιφέρεια, η οποία και θα απαντήσει -όποτε και εφόσον μπορέσει- αν τελικά θα κάνουμε τη συναλλαγή ή όχι. Και όλα αυτά, με αφορμή ένα πηγάδι…»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα