back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θ. Βίγλας: Τα παραπληγικά άτομα ζητάμε τα αυτονόητα, μας θεωρούν ”αόρατους” πολίτες

Διαβάστε επίσης

Σε πανελλήνια κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη 29 Μαρτίου, στο Σύνταγμα, θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Βίγλας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου, αναφέρθηκε στα πάγια αιτήματά τους όπως είναι -μεταξύ άλλων- η αύξηση στα επιδόματα, η οικονομική ενίσχυση για την αγορά τεχνολογικών βοηθημάτων και η ελεύθερη επιλογή προσωπικού βοηθού.

Όπως επισήμανε, ζητούν να μπει τέλος στη διαχρονική αδιαλλαξία και αδιαφορία απέναντι στα ζητήματα των αναπήρων που τους οδηγεί σε έναν εξευτελιστικό τρόπο ζωής.

«Θέλουμε να εκφράσουμε το θυμό και την αγανάκτησή μας για τη διαχρονική απάθεια σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βαριά κινητικά ανάπηρος, δηλαδή με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η πανδημία, η ανεργία, έχει αναγκάσει ανθρώπους που φυτοζωούν να βγουν στους δρόμους», εξήγησε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι παρά τις κατά καιρούς συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Το κόστος διαβίωσης για ένα παραπληγικό άτομο είναι τριπλάσιο. Το πενιχρό επίδομα που λαμβάνουμε δεν μένει στα χέρια μας, πηγαίνει σε τρίτους, σε εκείνους που φροντίζουν τον άνθρωπο που χρειάζεται επί 24ωρου βάσεως βοήθεια. Πλέον δεν μιλάμε για αξιοπρεπή διαβίωση αλλά για επιβίωση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ Βίγλα, είναι αναγκαία τόσο η αύξηση του ποσού που δίνεται για φυσικοθεραπείες όσο και η δωρεάν κάλυψη ή κάλυψη σε μεγαλύτερο ποσοστό των τεχνολογικών βοηθημάτων, όπως τα αμαξίδια, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο μικρό ποσοστό για την αγορά τους.

«Το κόστος για ένα σύγχρονο αμαξίδιο αγγίζει περίπου τις 4.000 ευρώ ενώ τα ταμεία δίνουν περίπου 1000 ευρώ. Ζητάμε να υπάρξει δωρεά για όλα τα αμαξίδια και τα τεχνολογικά βοηθήματα. Υπάρχουν άνθρωποι καθηλωμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης».

Επίσης, υπογράμμισε ως εξαιρετικά σημαντική τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής «προσωπικού βοηθού» χωρίς διακρίσεις για τους ωφελούμενους, ώστε να μπορούν να επιλέγουν τους δικούς τους ανθρώπους καθώς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους.

«Έχουμε προβλήματα σε όλους τους τομείς, είτε έχει να κάνει με την εργασία, την εκπαίδευση ή την προσβασιμότητα. Μιλάμε για τα αυτονόητα, μας θεωρούν αόρατους πολίτες», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα