back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Β. Κιντή: Η πολιτεία να δει κατάματα αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια και να μην υπεκφεύγει

Διαβάστε επίσης

Πολεμικό κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ΕΚΠΑ, μετά την άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ μερίδας φοιτητών και της καθηγήτριας και προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου η οποία φέρεται να έγινε αποδέκτης bullying, καθώς της καταλογίζουν ότι σε ανάρτησή της στο Facebook χαρακτήρισε «φασίστες» τούς διαδηλωτές στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη.

Στο πλευρό της καθηγήτριας, την οποία στηρίζουν πολιτικοί, πανεπιστημιακοί αλλά και απλοί πολίτες, συντάχθηκε και η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή, μέσω του Αθήνα 9.84.

Μιλώντας στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, επισήμανε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι που προάγουν την ελεύθερη έκφραση ιδεών, κάνοντας ωστόσο λόγο για μια κατάσταση που εδώ και χρόνια επικρατεί σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Το να ουρλιάζεις και να μην επιτρέπεις τον καθηγητή να κάνει το μάθημά του ή να εκφραστεί όπως θέλει είναι εκδηλώσεις μιας νοοτροπίας που δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμια», ανέφερε.

Όπως τόνισε, χρειάζεται αποφασιστικότητα από την πλευράς της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα, λέγονται ότι «πρέπει να δει κατάματα αυτό που συμβαίνει και να μην υπεκφεύγει».

«Η παρούσα κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων μειοψηφιών, δίστασε να τον εφαρμόσει, όπως συνέβη και με υπόλοιπα μέτρα ελέγχου της εισόδου. Δυστυχώς βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να επιτρέπονται τέτοια φαινόμενα που δεν συμβαίνουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Κιντή, πρέπει και οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές να συνειδητοποιήσουν ότι το να συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

«Μπορούμε και εμείς να αντιδράσουμε και να συμπαρασταθούμε στα θύματα τέτοιων υποθέσεων. Οφείλουμε να αναλάβουμε και εμείς τις ευθύνες μας με πειθαρχικά μέτρα που μπορεί να λάβει το πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο γιατί όλοι σκέφτονται τις συνέπειες», σχολίασε.

«Με τι κουράγιο θα πάει η συνάδελφος να κάνει μάθημα όταν την αντιμετωπίζουν με αυτόν τρόπο; Τι θέλουν οι φοιτητές που τα κάνουν όλα αυτά; Θέλουν καθηγητές που να σκύβουν το κεφάλι σε εντολές μειοψηφιών που δεν αντλούν νομιμοποίηση από πουθενά;», αναρωτήθηκε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα