back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δυσβάστακτο το κόστος για τις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

Διαβάστε επίσης

Δυσβάστακτο είναι το κόστος για τις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής, αφού οι γονείς δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένους και έμπειρους φυσικοθεραπευτές που να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής. Τα τελευταία χρόνια, πολλά παιδιά έπρεπε υποχρεωτικά με βάση το νόμο να υποβάλλονται σε θεραπείες από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές και μόνο.

Με τον τρόπο αυτό, πολλά παιδιά που ξεκίνησαν τα θεραπευτικά τους προγράμματα από το 2020 και μετά, δεν είχαν το δικαίωμα να απευθυνθούν στην συντριπτική πλειοψηφία των φυσικοθεραπευτών με πολυετή εμπειρία και επιμόρφωση σε παιδιατρικά περιστατικά, οι οποίοι δεν έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι έχασαν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην ελεύθερη επιλογή του κατάλληλου για εκείνους φυσικοθεραπευτή.

«Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με περιστατικά τα οποία χρήζουν ειδικών θεραπειών δεν έχουν συμβασιοποιηθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε και είναι πρόθυμοι να το κάνουν με τέτοιους επαχθείς και δυσβάσταχτους για την επαγγελματική επιβίωσή τους όρους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεξελικτικής Αγωγής, Νίκος Τσολάκης.

Οι θεραπευτές καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής.

Χιλιάδες γονείς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αναγκάστηκαν, προκειμένου να επιλέξουν τον θεραπευτή που θεωρούσαν κατάλληλο και ενδεδειγμένο για το παιδί τους, να επωμιστούν ένα σημαντικό κόστος για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, αναγκαστικά μείωσαν και την μηνιαία συχνότητα των συνεδριών που συστήνει ο θεράπων ιατρός για το παιδί τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτό το βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις, υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος στην θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων των παιδιών.

Για την άμεση αλλαγή του πλαισίου έχει ήδη δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά από συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να διατηρεί επιφυλάξεις. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούσαν στην περαιτέρω περικοπή των δαπανών για την ειδική αγωγή, όταν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι σήμερα έχει υποστεί σημαντική μείωση.

«Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και εφήβους που μας χρειάζονται. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους. Δεν κρίνεται μόνο η επαγγελματική μας επιβίωση, αλλά και η δυνατότητα να παρέχουμε στα παιδιά μας την κατάλληλη θεραπεία. Η κυβέρνηση όμως, θα πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο που ουσιαστικά δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές οικογένειες αλλά και τους φυσικοθεραπευτές Ειδικής Αγωγής», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεξελικτικής Αγωγής, Νίκος Τσολάκης.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα