back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η αυτοδυναμία το μεγάλο στοίχημα για το Μαξίμου – Οι προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας

Διαβάστε επίσης

Με το πρώτο προεκλογικό βίντεο που αναρτήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση των εκλογών, να εκπέμπει το μήνυμα «Σταθερά Τολμηρά Μπροστά», το κυβερνών κόμμα ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία θέτοντας ως στόχο την πρωτιά της ΝΔ με ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις κάλπες της 21ης Μαΐου, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική που θα μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη αυτοδυναμίας στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η οποία, εφόσον χρειαστεί, εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί στις 2 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν ξεχωριστή σημασία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα διεξαχθεί με απλή αναλογική και η προσπάθεια στην πορεία προς αυτή θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της κρισιμότητάς της, με ισχυρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους προς αποτροπή και της λεγόμενης “χαλαρής ψήφου” και της “ψήφου διαμαρτυρίας”.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αισιόδοξος για το ποσοστό που μπορεί να λάβει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου γεγονός που καταδεικνύει ότι στο κυβερνών κόμμα θεωρούν εφικτή την ανάκτηση του χαμένου εδάφους που καταγράφηκε για τη ΝΔ σε δημοσκοπικό επίπεδο μετά την σιδηροδρομική τραγωδία που έχει συγκλονίσει την χώρα.

Το κυβερνών κόμμα θα συνεχίσει άλλωστε να δίνει έμφαση στον προεκλογικό του λόγο σε προτεραιότητες που θεωρεί ότι αναδείχθηκαν μέσα από την τραγωδία των Τεμπών.

Η “βούληση της ΝΔ” για σύγκρουση με “νησίδες αναχρονισμού” στο κράτος και η “διαρκής αξιολόγηση” προβάλλονται ήδη ως “μεγάλα στοιχήματα” για την επόμενη περίοδο, συνιστώντας όμως ταυτόχρονα και μία παραδοχή ότι στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση δεν είχε κατά την τρέχουσα θητεία της επιδόσεις αντίστοιχες εκείνων που συνθέτουν τη θετική εικόνα που η ίδια προβάλει για το συνολικό κυβερνητικό έργο της τετραετίας.

Επιδιώκοντας, όπως επαναλαμβάνει συχνά η γαλάζια ηγεσία, την σύγκριση της τετραετίας της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την τετραετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα που έχει προηγηθεί, η ΝΔ θα έχει στο επίκεντρο της προεκλογικής ρητορικής την τήρηση από την κυβέρνηση της “συμφωνίας αλήθειας” του 2019.

Έμφαση θα δοθεί στην μείωση των φορολογικών βαρών, στην μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με τρεις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αλλά και με αύξηση 7,75% στις συντάξεις, στην στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με 43 δις στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στην “διαρκή στήριξη” της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ θα βρεθεί επίσης η μεγάλη πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα, η βελτίωση της εικόνας σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, αλλά και η ανάκτηση του γεωπολιτικού κύρους της χώρας.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχίσει να προβάλει με απόλυτη σαφήνεια τον στόχο της αυτοδυναμίας και είναι σαφές ότι εφόσον είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ την 21η Μαίου, δεν δείχνει να έχει πρόθεση αναζήτησης συμμαχιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, προκρίνοντας από την δική της πλευρά μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με ακόμη πιο ισχυρά διλήμματα περί “ακυβερνησίας” και ανάγκης για σταθερότητα μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνών αβεβαιοτήτων.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η στρατηγική της αυτοδυναμίας δεν σημαίνει και αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία ούτε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, πιθανότατα θα μπει σε διαδικασία συνεννόησης με άλλες πολιτικές δυνάμεις για κυβέρνηση συνεργασίας με ξεκάθαρη όμως θέση ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα