back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέα έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο – Ξεπέρασαν τα 13,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

Διαβάστε επίσης

Ξεπέρασαν ήδη τα 13,5 δισ. ευρώ οι προσφορές από μέρους ντόπιων και ξένων επενδυτών μετά το άνοιγμα σήμερα του βιβλίου προσφορών μετά την εντολή σε αναδόχους για έκδοση 5ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προκειμένου να εισπράξει ένα ποσό πέριξ των 2 δις ευρώ προκειμένου έτσι να κλειδώσει για φέτος το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών αναγκών του Κράτους.

Πρόκειται για μια κίνηση προνοητικού μηνύματος από το ελληνικό δημόσιο που δηλώνει ότι παρά την προκήρυξη των εκλογών που πιθανόν να επιφέρει αναταράξεις λόγω και της παρατεταμένης περιόδου για την ανάδειξη μιας νέας Κυβέρνησης αλλά και της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης η χώρα μας μπορεί να βγει άφοβα στις αγορές και να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους.

Η υψηλή ζήτηση από μέρους των επενδυτών οδήγησε ήδη σε πτώση το αρχικό επιτόκιο που από 3,97% υποχώρησε λίγο χαμηλότερα από το 3,9% με στόχο να κλείσει στο 3,75%-3,85%,ωστόσο σαφώς υψηλότερα από το μηδενικό επιτόκιο απόδοσης που είχε το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο τον Μάιο του 2021 αντλώντας 3 δις ευρώ. Στόχος της τωρινής έκδοσης είναι η άντληση περίπου 2-2,5 δις ευρώ τα οποία μαζί με τα 3,5 ευρώ που αντλήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο με την έκδοση και διάθεση του 10ετούς ομολόγου θα έχει καλυφθεί το 80%-85% των φετινών δανειακών αναγκών του κράτους που εκτιμώνται περί τα 7 δισ. ευρώ.

Τέλος να αναφερθεί ότι στη φαρέτρα του ελληνικού δημοσίου παραμένουν και ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ύψους 35 δισ. ευρώ, ικανά να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για 2-3 χρόνια.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα