back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περού: Αντιμέτωποι με έρευνα για «ξέπλυμα χρήματος» η πρόεδρος και ο παυθείς προκάτοχός της

Διαβάστε επίσης

Οι εισαγγελικές αρχές του Περού έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνα σε βάρος της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε και του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, έκανε γνωστό η περουβιανή γενική εισαγγελία μέσω Twitter χθες Τρίτη.

Τα αδικήματα αυτά φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2021, κατά την ίδια πηγή. Συνδέονται με τη χρηματοδότησή της.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία πολιτικός μηχανικός, πρώην σύμβουλος του κ. Καστίγιο, χρηματοδότησε εν μέρει την εκστρατεία του και πλήρωσε ταξίδια της κυρίας Μπολουάρτε όταν ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος.

Η κυρία Μπολουάρτε αντικατέστησε τον κ. Καστίγιο, 53 ετών, την 7η Δεκεμβρίου, αφού το κοινοβούλιο τον έπαυσε την ημέρα που αποπειράθηκε να το διαλύσει. Ο πρώην πρόεδρος έχει προφυλακιστεί για 36 μήνες· τον βαρύνουν κατηγορίες για διάφορες υποθέσεις, που ο ίδιος διαψεύδει.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε διέψευσε το σαββατοκύριακο πως έλαβε οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση και έκρινε πως οι κατηγορίες σε βάρος της για διαφθορά αποτελούν «πολιτικό ελιγμό» για να υπονομευθεί η κυβέρνησή της.

Σε βάρος της αρχηγού του κράτους διενεργείται επίσης χωριστή έρευνα για τον ρόλο της στους θανάτους δεκάδων διαδηλωτών.

Η πτώση του Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου, έπειτα από δεκαεπτά μήνες στην εξουσία, πυροδότησε κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, με πάνω από πενήντα νεκρούς. Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών, πέρα από την παραίτηση της προέδρου, είναι να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός 2023.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα