back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πορτογαλία: Η αστυνομία απέκλεισε το σενάριο της τρομοκρατίας για τη χθεσινή επίθεση

Διαβάστε επίσης

Οι Πορτογάλοι ερευνητές απέκλεισαν το σενάριο της τρομοκρατίας μετά την επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, σε κέντρο σιιτών μουσουλμάνων στη Λισαβόνα και στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ ένας άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας Λουίς Νέβες.

«Τίποτα δεν δείχνει ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» ή για «ριζοσπαστικοποίηση» του υπόπτου, δήλωσε ο Νέβες προσθέτοντας πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «φαίνεται πως πρόκειται για ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου».

«Αυτό που μπορεί να συνέβη εδώ, αλλά θα μπορέσει να διαπιστωθεί μόνο με μια ψυχιατρική αξιολόγηση, είναι να πρόκειται για ψυχωσική κρίση», είπε διευκρινίζοντας πως η έρευνα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ύποπτος, ένας αφγανός πρόσφυγας, παρακολουθούσε μαθήματα γλώσσας χθες το πρωί στο Ισμαηλιτικό Κέντρο της Λισαβόνας – οι ισμαηλίτες είναι μια κοινότητα σιιτών μουσουλμάνων. Η συμπεριφορά του άλλαξε αφού δέχθηκε ένα τηλεφώνημα.

Οπλισμένος με ένα μεγάλο μαχαίρι, αρχικά τραυμάτισε σοβαρά έναν καθηγητή, πριν σκοτώσει δύο εργαζόμενες στο κέντρο αυτό και εξουδετερωθεί γρήγορα από τους αστυνομικούς που έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων. Αυτή τη στιγμή ο άνδρας νοσηλεύεται στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας. Ο ύποπτος «δεν θα είναι σε θέση να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή πριν από μια δεκαριά ημέρες», διευκρίνισε ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πρόκειται για μια «μεμονωμένη πράξη», όμως τα κίνητρα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν το δρομολόγιο του υπόπτου από τη χώρα καταγωγής του μέχρι την άφιξή του στην Ελλάδα, όπου η σύζυγός του έχασε τη ζωή της σε μια πυρκαγιά. Ο ύποπτος ως δράστης, πατέρας τριών παιδιών ηλικίας από 4 ως 9 ετών, είχε φθάσει στην Πορτογαλία το 2021. Επρόκειτο να μεταβεί στη Γερμανία μέσα στις επόμενες ημέρες μαζί με τα παιδιά του, σύμφωνα με τον Νέβες.

Ο ύποπτος ανησυχούσε για την τύχη των παιδιών του, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποκάλυψαν ένα βίντεο το οποίο είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από δύο χρόνια και δημοσιοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κοινότητα των ισμαηλιτών σιιτών μουσουλμάνων έχει εγκαθιδρύσει την παγκόσμια έδρα της στη Λισαβόνα και ο πνευματικός ηγέτης της, ο Αγά Χαν, έλαβε το 2019 την πορτογαλική υπηκοότητα.

Οι ισμαηλίτες, ένα μειονοτικό ρεύμα του σιιτικού ισλάμ, αποτελούν μια κοινότητα 12 ως 15 εκατομμυρίων ανθρώπων κατανεμημένων σε περίπου 30 χώρες. Στην Πορτογαλία αριθμούν περίπου 8.000 μέλη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα