back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο ΦΕΚ η αύξηση του κατώτατου μισθού – Πως διαμορφώνονται μισθοί και ημερομίσθια

Διαβάστε επίσης

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% από το Σάββατο 1η Απριλίου, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες ολόκληρης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780,00 €.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 34,84 €.

Ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές γίνεται 667 ευρώ το μήνα (778 με δώρα και επίδομα άδειας)

Οι κατώτατες αποδοχές, αυξάνονται επιπλέον 10% για κάθε τριετία και έως 30% για τρεις τριετίες, ανάλογα με το πόσες έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν και “πάγωσαν” οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, υπολογίζονται σε 585.000.

Παράλληλα, προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ από την αύξηση των καταβαλλόμενων ποσών του επιδόματος ανεργίας και όσων επιδομάτων είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, εκτιμώμενου ύψους 143.881.100€.
Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση των δαπανών των προγραμμάτων απασχόλησης που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, η οποία όμως δεν δύναται να υπολογισθεί καθώς εξαρτάται από το πλήθος των προγραμμάτων, των δικαιούχων και τη διάρκεια κάθε προγράμματος,

Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με τους κυβερνητικός υπολογισμούς, θα υπάρξει αύξηση εσόδων στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ εκτιμώμενου ύψους €475,8 εκ. κατ’ έτος εφαρμογής, καθώς:

– Για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) αύξησης του κατώτατου μισθού οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται -κατά προσέγγιση- κατά €140 εκ. σε ετήσια βάση.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου σε ποσοστό 9,4%, οδηγεί σε ετήσια αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών κατά €1,316 δισεκ. και κατά συνέπεια σε εκτιμώμενη ετήσια αύξηση των εσόδων των φορέων ύψους €475.865.600,00.
– Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς για την πλειονότητα των εργαζομένων με τις κατώτατες αποδοχές η αύξηση οδηγεί στην υπέρβαση του αφορολόγητου ορίου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα