back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑΑΔΕ: Αυτόματοι και μαζικοί συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρων

Διαβάστε επίσης

Στον πρώτο μαζικό και κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρων με οφειλές προχώρησε η ΑΑΔΕ, δίνοντας τέλος στην υποχρέωση, έως σήμερα, κάθε τοπικής εφορίας να συμψηφίζει κατά μόνας τυχόν επιστροφές φόρου με οφειλές φορολογούμενων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.

Σε ανάλογη συνοπτική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει η ΑΑΔΕ και για συμψηφισμούς χρεών ασφαλισμένων η εργοδοτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) αντλώντας τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Με βάση τις ηλεκτρονικές διαδικασίες και τη μαζική διασταύρωση που ήδη διενήργησε η ΑΑΔΕ σε κεντρικό επίπεδο συμψηφίστηκαν και επεστράφησαν σε 202.000 ΑΦΜ φόροι συνολικού ύψους 64,6 εκατ. ευρώ από 317.000 τίτλους επιστροφής φόρου. Από την όλη διαδικασία προέκυψε ωστόσο ότι 230.000 φορολογούμενοι ενώ δικαιούνταν, μετά από συμψηφισμό με οφειλές τους, επιστροφής φόρου συνολικού ύψους 32 εκ. ευρώ δεν τους πιστώθηκαν τα χρήματα καθώς δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού και θα ενημερωθούν με e-mail να το δηλώσουν ώστε να τους πιστωθούν τα οφειλόμενα ποσά επιστροφής φόρου.

Ανάλογες αυτοματοποιημένες διαδικασίες άρχισε να “τρέχει” η ΑΑΔΕ και με τις επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το 90% των αιτημάτων που δικαιούνται επιστροφών ΦΠΑ να ικανοποιούνται το αργότερο σε έως 3 μήνες. Εξαιρούνται βέβαια των επιστροφών ΦΠΑ όσες επιχειρήσεις έχουν κριθεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών ,εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση στα ποσά που αιτούνται για επιστροφή για τρεις φορολογικές περιόδους και έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα