back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η πίστωση του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, καθώς -τελικά- ο ΕΦΚΑ επέλεξε την σταδιακή πληρωμή, χωρίς κατηγοριοποίηση των δικαιούχων (πχ. ανά ταμείο, ποσό ή ΑΜΚΑ).

Αύριο, στο μεταξύ, θα ξεκινήσει και η προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας και του δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ.

Την απόφαση της κυβέρνησης ο φράχτης στον Έβρο να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα επανεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες στον Γέρακα, κάνοντας ειδική αναφορά στην επίσκεψή του αύριο, Παρασκευή στον Έβρο όπου, όπως είπε, “θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές”. “Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοι που στήριξαν τη χώρα και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της”, τόνισε, αναφερόμενος στην τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, προκειμένου να μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για φράκτες στα σύνορα της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου ως στόχο την αυτοδυναμία της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για μας. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου”.

… “Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χάος στο μεταναστευτικό”, είπε σχολιάζοντας την κίνηση Παπαδημούλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για fake news και “αντισύριζα προπαγάνδα”, δηλώνοντας ότι η τροπολογία είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς περιλαμβάνεται σε έκθεση που την ψήφισε και το μισό Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα.

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και το “ακαταδίωκτο”, που θεσπίζεται για τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που ερευνά τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, με τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τα μέτρα στήριξης των συγγενών θυμάτων και τραυματιών. “Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την τραγωδία, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν”, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας τη θέσπιση ακαταδίωκτου για μια επιτροπή που, όπως είπε, όρισε η κυβέρνηση για να την ελέγξει. “Τι φοβάστε και τι φοβούνται; Την αλήθεια δεν θα διερευνήσουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε από μόνοι σας;”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας. “Πρόκληση” χαρακτήρισε την τροπολογία για το ακαταδίωκτο η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. Παράλληλα, ζήτησε να επεκταθούν τα μέτρα που λαμβάνονται για το δυστύχημα των Τεμπών και για τα θύματα όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.

…”Προσχηματικός ο τίτλος του νομοσχεδίου περί στήριξης των πληγέντων”, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. “Τα μέτρα που προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν επαρκούν και χρειάζονται βελτιώσεις. Θα δούμε πώς αυτά θα διαμορφωθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, προσθέτοντας ότι μόνο τα 2 από τα 132 άρθρα αναφέρονται στην ενίσχυση των θυμάτων και συγγενών τους στο δυστύχημα των Τεμπών: “τα υπόλοιπα”, είπε ο κ. Γκιόκας, αφορούν, μεταξύ άλλων, φωτογραφικές διατάξεις στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων, φοροαπαλλαγές και άλλα που κάθε άλλο παρά αφορούν τη στήριξη των πληγέντων από το δυστύχημα στα Τέμπη.

…”Κατάπτυστη και αντισυνταγματική η τροπολογία για το ακαταδίωκτο, γιατί παραβιάζει την βασική αρχή της Δημοκρατίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. “Μαγαρίζετε τα 12 άρθρα με τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες των Τεμπών, όταν τα φέρνετε σε ένα νομοσχέδιο 132 άρθρων, που είναι γεμάτο με δωράκια και ρουσφέτια στους ολιγάρχες”, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Γραμματές του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε αλλαγή της ημερομηνίας λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, μετά την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου. Έτσι, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δεν αλλάζει κάτι για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, που τελειώνουν τη σχολική χρονιά στις 15 Ιουνίου. Τροπολογία για την ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και των φοιτητών, κατέθεσε το Μέρα 25.

Στον εφέτη ειδικό ανακριτή απολογείται σήμερα ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, υπεύθυνος για τις βάρδιες των σταθμαρχών στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο 80 σελίδων υπόμνημά του υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι δύο από τους τρεις σταθμάρχες έφυγαν νωρίτερα από το πόστο τους, ούτε όμως και για την επαγγελματική τους κατάρτιση. Μάλιστα, αναμένεται να υπερτονίσει ότι την τελική έγκριση του προγράμματος είχε ο διευθυντής κυκλοφορίας, που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο.

Αυξάνονται οι ιώσεις, μειώνονται τα κρούσματα γρίπης και κορονοϊού, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από 20-26 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από κορoνοϊού ήταν 65, 75 οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων Black Hawk του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής στο Κεντάκι, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Τουλάχιστον 13 νεκροί στην Ινδία μετά την κατάρρευση του δαπέδου σε ναό στη Madhya Pradesh, και την πτώση τους σε πηγάδι – 19 οι διασωθέντες.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Την παρέμβαση της UEFA για την πρόσκληση ελίτ διαιτητών στους αγώνες των play of της Super League ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Στις 19.15 Προμηθέας – ΑΕΚ στον εξ αναβολής αγώνα για την 19η αγωνιστική της Μπάσκετ Λιγκ.

Kαιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι δυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου – 17 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα