back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ισημερινός: Το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει τον πρώην πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο

Διαβάστε επίσης

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού έδωσε χθες Τετάρτη το πράσινο φως στη διαδικασία δίκης και ενδεχόμενης παύσης του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, εγκρίνοντας αίτημα που του υπέβαλαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγορούν τον συντηρητικό αρχηγό του κράτους για κατάχρηση και διαφθορά.

Με πλειοψηφία έξι ψήφων έναντι τριών, το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα να αρχίσει η διαδικασία που του είχε υποβάλει το κοινοβούλιο, ενώ απέρριψε δύο παρόμοια αιτήματα.

Ο κ. Λάσο, 67 ετών, αναμένεται να κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αντίπαλοί του θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δυο τρίτων (ή με άλλα λόγια 92 από τις 137 ψήφους) για να τον παύσουν.

Η αντιπολίτευση κίνησε διαδικασία με σκοπό να παυθεί ο συντηρητικός πρόεδρος έπειτα από τις αποκαλύψεις ειδησεογραφικού ιστότοπου περί φερόμενου κυκλώματος διαφθοράς σε δημόσιες επιχειρήσεις, με επικεφαλής κουνιάδο του κ. Λάσο, τον Ντανίλο Καρέρα.

Οι αντίπαλοι του κ. Λάσο επιχειρηματολογούν πως ο αρχηγός του κράτους ήταν ενήμερος για την ύπαρξη του κυκλώματος και δεν έκανε τίποτε για να το σταματήσει.

Πρώην αντιπρόσωπος της προεδρίας στον δημόσιο θεσμό που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων, ο Ερνάν Λούκε, καθώς και ο επιχειρηματίας Ρουβέν Τσέρες, ο οποίος συνδέεται με τον κ. Καρέρα και σε βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών, φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση.

Ο πρόεδρος Λάσο, πρώην τραπεζίτης που κυβερνά τον Ισημερινό από το 2021, διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του και προσάπτει στους αντιπολιτευόμενους κοινοβουλευτικούς πως απλά θέλουν να «αποσταθεροποιήσουν» την κυβέρνησή του.

Η κυβέρνηση έκανε σαφές πως αποδοκιμάζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά θα τη σεβαστεί.

«Η απόφαση αυτή δεν επικυρώσει επ’ ουδενί τα επιχειρήματα βουλευτών εναντίον του προέδρου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

Από το 1997 ως το 2005, ανατράπηκαν τρεις πρόεδροι στον Ισημερινό.

Ο κ. Λάσο είναι αντιμέτωπος με κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του. Το 2022, ξέσπασαν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια εναντίον της αλματώδους αύξησης του κόστους ζωής, με έξι νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες.

Η αντιπολίτευση προσπάθησε ήδη να παύσει τον κ. Λάσο το 2022, αλλά δεν κατάφερε να ενωθεί και να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Ο κ. Λάσο «θα δικαστεί» στο κοινοβούλιο και «θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις φρικτές πράξεις και τις παραλείψεις του» ενώπιον του σώματος, τόνισε με ικανοποίηση μέσω Twitter η Βιβιάνα Βελός, η πολιτικός της αντιπολίτευσης που εισηγήθηκε την έναρξη της διαδικασίας μαζί με άλλους 58 κοινοβουλευτικούς.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διατείνεται πως η διαδικασία που κίνησαν οι αντίπαλοί της στο κοινοβούλιο είναι γεμάτη «αναρίθμητα λάθη», πως «δεν έχει την παραμικρή νομική ή πολιτική βάση» και «ουδέποτε θα έχει».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εκτιμά πως η εξέλιξη ίσως εξωθήσει τον κ. Λάσο να ανακοινώσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα