28.9 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

28.9 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Το χρονοδιάγραμμα έως τις κάλπες

spot_img

Διαβάστε επίσης

Στου φουλ είναι πλέον οι μηχανές του κρατικού μηχανισμού και ειδικότερα του υπουργείου Εσωτερικών μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για την προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου.

Ωστόσο επειδή οι εκλογές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση αν δεν προκύψει κυβέρνηση από τα εκλογικά αποτελέσματα. Την έναρξη μιας μακράς, διάρκειας σχεδόν τριών μηνών, θερμής προεκλογικής περιόδου, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν με διαφορετικά εκλογικά συστήματα και πυκνές πολιτικές διεργασίες με στόχο τη διακυβέρνηση της επόμενης ημέρας, δρομολόγησε ουσιαστικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής θα στηθούν στις 21 Μαΐου.

Όπως δείχνουν οι ημερομηνίες που ορίζει το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος οι δεύτερες εκλογές, αν γίνουν θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί μέχρι την προσφυγή στις κάλπες θα υπάρξουν ημερομηνίες “σταθμοί” για την εκλογική προετοιμασία.

Ειδικότερα:

Τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη, 10-11/4, η εθνική αντιπροσωπεία θα ολοκληρώσει με την παρούσα σύνθεσή της το νομοθετικό έργο της τρέχουσας περιόδου.
Την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα, και ειδικότερα στις 21 ή τις 22 Απριλίου, ή κατ’ άλλους στις 24 Απριλίου, και πάντως το αργότερα έως στις 28, αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, δρομολογούνται διαδικασίες για την επισημοποίηση των πολιτικών σχηματισμών και των υποψήφιων βουλευτών. Κομβική είναι η πράξη ανακήρυξης των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο, αφού τώρα, βάσει του προσφάτως ψηφισμένου νόμου, το ανώτατο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί σχετικά με το εάν θα μπορεί ή όχι να συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα που έχει δημιουργήσει ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές σε υπουργικό επίπεδο με πρόσωπα διακομματικής εμπιστοσύνης, ενόψει εκλογών: αφορά τουλάχιστον τον υπουργό Εσωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Δεδομένου, πλέον, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21/5, αναμένεται την επομένη, ή, το αργότερο, την Τρίτη 23 Μαΐου να ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, τα επίσημα αποτελέσματα σχετικά με τη δύναμη των κομμάτων -τις έδρες- στη νέα Βουλή.

Καθώς αποκλείεται, εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής, η εξασφάλιση αυτοδυναμίας, αρχίζει από την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου η διαδικασία των διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων, η ισχύς των οποίων έχει διάρκεια τριών ημερών έκαστη. Αυτό σημαίνει πως έως την 30ή Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί. Εκείνη την ημέρα (Τρίτη 30/5) αναμένεται να συνέλθει η Βουλή με τη νέα της σύνθεση -αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των «σταυρών» και θα έχει αποσαφηνιστεί ποιοι είναι οι 300, ώστε να γίνει η ορκωμοσία τους και την επομένη να εκλεγεί Προεδρείο.

Στην περίπτωση που έχουν αποβεί άκαρπες οι διερευνητικές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών και θα προχωρήσει στη διάλυση της νέας Βουλής.
Για τις δεύτερες κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η Κυριακή 2 Ιουλίου. Στις 3 ή 4, όταν ο πρόεδρος της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνες τις ημερομηνίες δεν θα υπάρξει και πρόβλημα με τις πανελλήνιες εξετάσεις στα σχολεία.

Πρωθυπουργός θα διοριστεί από την Πρόεδρο ο αρχηγός του κόμματος που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ανοίγει πάλι ο κύκλος των διερευνητικών, με στόχο να προκύψει κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας, με ανώτατο όριο ολοκλήρωσής τους την 13η Ιουλίου, ημέρα συγκρότησης της νέας Βουλής, με ορκωμοσία βουλευτών και εκλογή Προεδρείου.

Στο ακραίο σενάριο που δεν επιτευχθεί ούτε τότε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η χώρα θα οδηγηθεί και σε τρίτες εκλογές που εκτός απροόπτου θα γίνουν την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα