back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το Real Estate στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Το χρηματιστήριο των τιμών των ακινήτων στη χώρα μας πάντα παρουσίαζε ενδιαφέρον. Αυτη την περίοδο η εγχώρια κτηματαγορά δείχνει ότι οι τιμές σε ορισμένες περιοχές της Αττικής έχουν πάρει την άνοδο, όπως προκύπτει και από τις διατυπώσεις που έκαναν πολίτες σε ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αναδεικνύουν σε αυτό το θέμα περιοχές που
βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα projects, όπως π.χ. το Ελληνικό ή αντίστοιχα περιοχές που βελτιώνονται υποδομές όπως π.χ. οι επεκτάσεις του Μετρό στον Πειραιά, την δημιουργία νέων συνδετήριων σταθμών ( Ζωγράφου) και την λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας ως βασικό ζητούμενο την αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τη μάλλον δυσανάλογα χαμηλή προσφορά ακινήτων σύγχρονων προδιαγραφών που όπως λένε έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.

Σημειώνουν ότι, νέες ή παλαιές οικίες σε περιοχές, όπως Αιγάλεω, Νίκαια, Πατήσια, Πλατεία Αττικής, Ομόνοια, Πλατεία Αμερικής , Πλατεία Βικτωρίας, Κυψέλη, Κολωνάκι, Ζωγράφου και βόρειων προαστίων, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, κάτι που φυσικά έχει εκτινάξει και τος τιμές προς τα πάνω.

Τι λένε στην αγορά

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι γενικότερα η κτηματαγορά άλλαξε σελίδα, οι τιμές πώλησης καταγράφουν συσσωρευτική από το 2018 έως και σήμερα κατά 44,6% στην Αττική ( 14% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του 2008), 32,2% στη Θεσσαλονίκη, Πανελλαδικά κατά 31,2% (19,4% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του 2008), ενώ στις μεγάλες πόλεις κατά 18,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το γ’ τρίμηνο του έτους ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 11,2%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2022 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021 διαμορφώθηκε στο 9,8% και 10,1%, ενώ για το 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,6%. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η αύξηση των τιμών για το 2022 διαμορφώνεται στο 10,4%, με αυξητικές τάσεις να διαμορφώνονται για το 2023.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά μέσο όρο, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, οι τιμές των νέων ακινήτων (έως 5 ετών) αυξήθηκαν εντονότερα σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τα παλαιά (11,4%, έναντι 9,6%), ενώ η ετήσια άνοδος των τιμών ήταν υψηλότερη στην Αθήνα (12%), έναντι της Θεσσαλονίκης (10,6%), των άλλων μεγάλων πόλεων (9,4%) και των λοιπών περιοχών (7,5%).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο για αυτοτελή κτίρια ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων. Ο όρος «ευκαιρία» που αναζητούν το σύνολο σχεδόν τον επενδυτών, τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών, δεν υπάρχει στις περιοχές που καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ευκαιρία σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί η ανεύρεση του ακινήτου και ιδιαίτερα αν πρόκειται για αυτοτελές κτίριο και όχι η ζητούμενη τιμή πώλησης (λόγω μικρής διαθεσιμότητας στις περιοχές έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος). Τα άνωθεν δεδομένα δεν ισχύουν για το σύνολο των περιοχών, αλλά για περιοχές που ήδη σε μεγάλο ποσοστό βρίσκονται στο ανώτατο σημείο των τιμών πώλησης και επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσο οι ζητούμενες τιμές πώλησης παλαιότερων ακινήτων θα κινούνται σε λογικά πλαίσια για την εποχή, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμένει αμείωτο. Σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και όμορες αυτού, οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών τείνουν πολλές φορές να «εκτοπίσουν» το επενδυτικό ενδιαφέρον σε νέες αναδυόμενες περιοχές του ευρύτερου κέντρου.

«Όσον αφορά όμως τα νεόδμητα ακίνητα, οι τιμές θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις και το 2023. Ο ρυθμός και το ύψος των αυξήσεων, δεν θα καθοριστεί τόσο από την ζήτηση, αλλά από τις ζητούμενες τιμές πώλησης των οικοπέδων, το ύψος του ποσοστού αντιπαροχής, καθώς και από το κόστος της κατασκευής που τα τελευταία χρόνια καταγράφει αυξητικές τάσεις που αγγίζουν το 25%-35%», δήλωσε στο σταθμό της πόλης ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών «ERealEstates», Θέμης Μπάκας.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα