back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Από την ερχόμενη εβδομάδα ο αιτήσεις για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέους – Στις 10:00 οι ανακοινώσεις

Διαβάστε επίσης

Eντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 δικαιούχους, ηλικίας από 25 έως 39 ετών.

Στις σχετικές ανακοινώσεις θα προχωρήσουν σήμερα στις 10, οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν.

Στο πρόγραμμα, εντοπίζονται 12 σημεία, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής εκ μέρους των ενδιαφερομένων:

1. Ετήσιο εισόδημα: Ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
2. Να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία.
3. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τις τράπεζες.
4. Το δάνειο που θα χορηγηθεί έχει επιτόκιο. Χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες και επιβαρύνει -έστω και σε μικρότερο βαθμό- τον ενδιαφερόμενο.
5. Ο τόκος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ΔΥΠΑ, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι τρίτεκνοι.
6. Το ποσό που θα χορηγηθεί, δεν μπορεί να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ενώ το κόστος της κατοικίας τις 200.000 ευρώ. Ωστόσο, η όποια διαφορά μεταξύ του ποσού του δανείου και της αξίας της κατοικίας επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.
7.Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών, με άδεια κατασκευής έως το 2007 και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
8. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, η τράπεζα χαρακτηρίζει τον δανειολήπτη μη συνεργάσιμο κι εφόσον δεν καταβάλει τη δόση έπειτα κι από 90 ημέρες συνεχούς υπερημερίας, καταγγέλλει τη σύμβαση.
9.Η σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ενδιαφερομένου περιλαμβάνει εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης επί του ακινήτου που θα διασφαλίζει το δάνειο.
10. Οι τράπεζες, αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος με βάση τους σχετικούς εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι του δανείου.
11. Στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό τους εισόδημα, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ή εάν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση δανείου ο ένας εκ των δύο.
12. Για την υποβολή αίτησης, σε περίπτωση ζευγαριού, αρκεί ο ένας εκ των δύο να πληροί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα