back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Τριανταφύλλη: Έχουν αναιρεθεί με σοκαριστικό τρόπο, θεμελιώδεις γυναικείες κατακτήσεις

Διαβάστε επίσης

Ένα τριήμερο με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις έρχεται στο ΚΠΙΣΝ.

Ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, αληθινές ιστορίες προσώπων που εμπνέουν, αλλά και συναυλίες περιλαμβάνονται στις δράσεις που θα γίνουν από την 1η έως τις 3 Απριλίου (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) στο πλαίσιο του Women Of the World Festival, το πρώτο στην Ελλάδα.

Στόχος του Οργανισμού η ενδυνάμωση των γυναικών και θηλυκοτήτων στον επαγγελματικό στίβο και η ισότητα στην εργασία.

Η Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ Γαβριέλλα Τριανταφύλλη μίλησε στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου για το φεστιβαλικό τριήμερο που έρχεται από την Κυριακή και τις δράσεις του Οργανισμού -παρατηρητή των κοινωνικών αλλαγών σε σχέση με την ισότητα των φύλων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την πρεσβεία της Βρετανίας  Αθήνα.

Το WOW -σύμφωνα με την ίδια- είναι μια γιορτή αφιερωμένη στις γυναίκες και τις θηλυκότητες του κόσμου, με αφετηρία το Λονδίνο του 2010 που έκτοτε άπλωσε ρίζες σε πολλές χώρες του κόσμου. Αλλά είναι άραγε μόνον αυτό;

«Εκτός από συνέδριο με συζητήσεις και δράσεις σχετικά με όσα αντιμετωπίζουμε όλοι και όλες μαζί, είναι κι ένας τόπος να αναδείξουμε τη χαρά μας για όσα πετύχαμε. Αλλά και να βάλουμε νέους στόχους. Πάνω από όλα επιθυμούμε, διεκδικούμε ένα μέλλον ισότητας πέρα από διακρίσεις κάθε είδους. Μια προοπτική μέλλοντος επιθυμητή και εφικτή, μιας και το παρόν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο και δίνει σχετικά πενιχρά αποτελέσματα αναφορικά με την έμφυλη ισότητα» λέει.

Στο επίκεντρο των 17 πάνελ, θα τεθούν ζητήματα σεξισμού, αυτοδιάθεσης, καθώς και η θέση της γυναίκας στη μουσική βιομηχανία, με συντονίστρια τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Θα εξεταστούν ακόμη, θέματα για τις γυναίκες δημιουργούς μέσα στο ασφυκτικό καλούπι της συμπαντικής ομορφιάς, τα στερεότυπα με βάση τον αρχηγισμό και τις θέσεις υψηλής ευθύνης, καθώς και πλήθος εκδηλώσεων συμβατών με τον προγραμματισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η κυρία Τριανταφύλλη, καλεσμένη του σταθμού της πόλης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις εκδηλώσεις του τριημέρου 1-3 Απριλίου, που προγραμματίστηκαν και δουλεύονται επί ένα χρόνο.

«Ο λόγος, για δύο εκθέσεις ακτιβιστριών εικαστικών που ξεκίνησαν να δημιουργούν στη δεκαετία του 80 στις ΗΠΑ και μιλούν για όσα συνάντησαν στη διάρκεια της καλλιτεχνικής τους πορείας. Ενδιαφέρον επίσης έχει και η έκθεση φωτογραφίας της Τσέχας Ντάνας Κίντροβα, με 48 μαυρόασπρα έργα που θα αναρτήσει στο φράχτη, στο πάρκο του Ιδρύματος και τα οποία αποτυπώνουν τη γυναίκα σε όλες της τις εκφάνσεις από τα σέβεντυς έως τις μέρες μας» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των γυναικών μέσα από την επιμόρφωση, περιλαμβάνεται και η προβολή του ντοκυμαντέρ ΤΗΕ JANES, για εκείνες τις  τολμηρές που κάτω από αντίξοες συνθήκες, υποστήριζαν σε πρακτικό επίπεδο τις ομόφυλές τους, στις απαγορευμένες -δυστυχώς ακόμα και τώρα σε κάποιες χώρες- αμβλώσεις. «Φανταστείτε, πως έκαναν οι ίδιες τις επεμβάσεις χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό αντάλλαγμα» σημείωσε και γνωστοποίησε πως δύο από αυτές τις σημαντικές κυρίες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ.

Η Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ σχολίασε τέλος και την κρισμότητα της συγκυρίας σε μια περίοδο αμφισβήτησης πολλών κεκτημένων μέχρις ότου η αγωνιστική πυξίδα δείξει σταθερά την ανάγκη αφύπνισης.

«Έχουν αναιρεθεί με σοκαριστικό τρόπο, θεμελιώδεις κατακτήσεις. Οι αμβλώσεις σε Πολιτείες των ΗΠΑ, το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τις γυναίκες του Αφγανιστάν κλπ. Και είναι κάτι που δεν συνδέεται με τη θρησκεία ή με το πολίτευμα. Έχει να κάνει με το ποιος μπορεί να αποφασίσει για λογαριασμό μας» ανέφερε κλείνοντας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα