back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο

Διαβάστε επίσης

“Χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε, είμαστε προσηνείς αλλά δεν είμαστε αφελείς και ελπίζουμε ότι από τώρα μέχρι τις εκλογές, που γίνονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο, να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας, πάντα όμως με οδηγό το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, έργο το οποίο χαρακτήρισε “εθνική επιταγή” επαναλαμβάνοντας πως η επέκτασή του “θα γίνει ακόμη και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν”.

“Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμη και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. Δεν είναι μία φθηνή επένδυση είναι όμως απαραίτητη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε σε όλα τα επίπεδα να διεκδικούμε την χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους και πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, όμως η κατασκευή του αποτελεί μία εθνική επιταγή, αλλά και ένα λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε. Με κεντρικό σχεδιασμό από την Πολιτεία, με εξαιρετικό συντονισμό, με διαρκή εκπαίδευση σε σύγχρονα μέσα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης” .

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «χαιρόμαστε γι’ αυτό το καλό κλίμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε», ενώ επισήμανε την ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών να σταματήσει από την γειτονική χώρα με την οποία, όπως είπε, έχουμε δυνατότητα να συνεργαστούμε, το έχουμε κάνει στο παρελθόν, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο ζήτημα που έχει και μία έντονη ανθρωπιστική διάσταση.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή θα καλοσωρίζει κάθε θετικό βήμα που ξέρουμε από το παρελθόν ότι πολλές φορές γίνεται σημειωτόν, αλλά και ότι «πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσουμε την ετοιμότητα”

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το νέο τμήμα του φράχτη θα προσθέσει 35 ακόμα χιλιόμετρα με αυτόνομα συστήματα επιτήρησης και με νέα φυλάκια του Στρατού και της Αστυνομίας και με ακόμη περισσότερους συνοριοφύλακες που θα αυξηθούν κατά 250», ενώ ο φράχτης τελικά θα φθάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου.

Ο πρωθυπουργός άσκησε εκ νέου κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την στήριξη από τον Δ. Παπαδημούλη της τροπολογίας για μη χρηματοδότηση από την ΕΕ τεχνητών εμποδίων.

«Αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το ακριβό έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απηύθυνε εκ νέου ερώτημα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν «τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο που έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει”.

«Η στάση αυτή συνιστά μία εθνική εξαίρεση, πολύ περισσότερο όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για δήθεν επεισόδια που έγιναν κατά κάποιους εδώ στον Έβρο και αποδείχθηκε ότι ήταν όλα ψέματα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας το περιστατικό της «μικρής Μαρίας» που «αποδείχθηκε ότι ήταν ένα κακοπαιγμένο ψέμα που υιοθετήθηκε δυστυχώς με πολύ μεγάλη ευκολία από κάποιες πολιτικές δυνάμεις εντός της πατρίδας μας για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά εκείνο που δεν κατάλαβαν ήταν ότι ουσιαστικά έπλητταν το κύρος της χώρας και όχι την κυβέρνηση»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε δίκαιη και αποτελεσματική την μεταναστευτική πολιτική της χώρας σημειώνοντας ότι μπορεί και θωρακίζει τα σύνορα της πατρίδας μας σώζοντας ταυτόχρονα χιλιάδες αθώους από τις αδίστακτες συμμορίες των διακινητών”, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στο ανώτατο επίπεδο, στα Συμπεράσματα, αναγνώρισε ότι η αφετηρία μίας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων”

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου πριν από τρία χρόνια τόνισε πως “ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία φάση ενός υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη” και πρόσθεσε:

«Αυτόν τον πόλεμο η Ελλάδα τον κέρδισε, προστάτεψε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και ανέτρεψε τα σχέδια όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων και επιχείρησαν να κάνουν τον μεταναστευτικό μοχλό πολιτικών πιέσεων»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πολιτικές οργανωμένης υποδοχής μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι θέλουμε ως Ευρώπη και ως Ελλάδα να δίνουμε την δυνατότητα να μπορούμε να δεχτούμε, οργανωμένα και με τους δικούς μας όρους, ανθρώπινο δυναμικό ειδικά σε τομείς όπου γνωρίζουμε ότι έχουμε ελλείψεις

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα