back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις κάλπες η Φινλανδία την Κυριακή – Δύσκολη αναμέτρηση για την Σάνα Μάριν

Διαβάστε επίσης

Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί. Η Φινλανδία που οδηγείται σε εκλογές την Κυριακή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού. Η χρόνια έλλειψης εργαζομένων κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία παρότι επισκιάσθηκε τους τελευταίους μήνες από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως και στο μυαλό των ψηφοφόρων που καλούνται να αποφασίσουν στις 2 Απριλίου ποιος από τους τρεις βασικούς υποψηφίους θα οδηγήσει τη χώρα την επομένη ημέρα.

Από τότε που αμβλύνθηκαν οι περιορισμοί για την πανδημία, η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει γίνει ακόμη χειρότερη. Στην Ουουσιμμάε – την πολυπληθέστερη περιοχή της Φινλανδίας που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Ελσίνκι – το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας έχει αυξηθεί από 25% το 2019 σε σχεδόν 60% το 2022. Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης της Φινλανδίας αναγνωρίζει ότι 56 επαγγέλματα πάσχουν από έλλειψη εργαζομένων. Η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των 15 κορυφαίων επαγγελμάτων που στερούνται εργαζομένων.

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση τον Μάρτιο, οι ηγέτες των φινλανδικών πολιτικών κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι η χώρα λειτουργεί σήμερα χωρίς ένα καλά λειτουργικό σύστημα υγείας, εν μέρει επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί νοσηλευτές. Το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλα χαμηλόμισθα επαγγέλματα, με τους εργαζόμενους σε εστιατόρια και τους οικοδόμους να βρίσκονται επίσης στη λίστα της κυβέρνησης με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Ο Νίκο Φλίνγκμαν σεφ στο εστιατόριο θαλασσινών Fisken pa Disken με έδρα το Ελσίνκι εξηγεί στην Deutche Welle ότι η χώρα υποφέρει όχι από την έλλειψη υποψηφίων εργαζομένων, όσο από ειδικευμένους εργαζόμενους.

“Πρέπει να τους εκπαιδεύσεις”, δηλώνει ο σεφ, ο οποίος σπούδασε την μαγειρική τέχνη στην Γαλλία . “Οι μισθοί δεν είναι τόσο υψηλοί και τα ωράρια μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα, οπότε χρειαζόμαστε πραγματικά έναν υψηλότερο βασικό μισθό”, δήλωσε στην DW. Η Φινλανδία δεν έχει θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, με τους εργοδότες και τα συνδικάτα να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις για τις αμοιβές ανά τομέα.

Η μικρή πόλη Κανκαανπα περίπου 274 χιλιόμετρα (170 μίλια) δυτικά του Ελσίνκι, έχει προσελκύσει πάνω από 100 Ουκρανούς πρόσφυγες για να σπουδάσουν και να εργαστούν σε εργοστάσια συναρμολόγησης ηλεκτρικού εξοπλισμού. Η έλλειψη γνώσεων της φινλανδικής και της αγγλικής γλώσσας εμποδίζει την ενσωμάτωση ορισμένων Ουκρανών.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία Πέτερι Όρπο και η ακροδεξιά Ριίκα Πούρα είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία.

Πολωτική Αρχηγός

Στην εξουσία από το 2019 η Μάριν έχει γίνει πρότυπο της φεμινιστικής πολιτικής και έγινε πρωτοσέλιδο για τη σκληρή γραμμή που ακολούθησε απέναντι στη Ρωσία, ενώ προκάλεσε αντιπαράθεση για κάποιες εμφανίσεις της και συμμετοχή της σε πάρτι. Αλλά ήταν ελάχιστα γνωστή στην Φινλανδία πριν από την αλματώδη άνοδό της στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής.

Ήταν η νεότερη δημοκρατικά ελεγμένη ηγέτης χώρας παγκοσμίως όταν έγινε πρωθυπουργός στα 34 χρόνια της.

Θεωρείται μια τις κορυφαίες ηγέτιδες της νεαρής πολιτικής φρουράς στην Ευρώπη και το όνομά της ήδη συζητιέται για ανώτερα αξιώματα στις Βρυξέλλες, αν χάσει στις εκλογές της Κυριακής.

Κατά την προεκλογική της εκστρατεία η Μάριν υπερασπίστηκε τα επιτεύγματά της στον τομέα της οικονομίας απέναντι στις εκκλήσεις για μέτρα λιτότητας του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Συμμαχίας.

Με την Φινλανδία να έχει εισέλθει σε ύφεση στο τέλος του περασμένου χρόνου η Μάριν επιμένει ότι έχει έρθει η ώρα για την τόνωση της οικονομίας και όχι για περικοπές δημοσίων δαπανών.

Διαχειρίστηκε την κρίση με την πανδημία της Covid-19, οδήγησε τη χώρα στο να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα κράτησε τις ισορροπίες στην σπαρασσόμενη πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού της…όλα αυτά έχουν καταστήσει την Μάριν μια πραγματίστρια αρχηγό.

Παρότι κάποιοι την θεωρούν ισχυρή και ακλόνητη ως πρωθυπουργό, άλλοι υποστηρίζουν ότι τα σκάνδαλα με τα πάρτι στα οποία ενεπλάκη το όνομά της την καθιστούν ακατάλληλη για το αξίωμα.

Η Μάριν μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες της πόλης Πιρκάλα στη νότια Φινλανδία μαζί με την μητέρα της και την σύντροφο της μητέρας της.

Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που φοίτησε σε πανεπιστήμιο και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διοικητικές Επιστήμες.

Ο πράος Συντηρητικός

Ο Πέτερι Όρπο, ο 53χρονος επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία, είναι ο μακροβιότερος πολιτικός από τους τρεις κύριους διεκδικητές της πρωθυπουργίας.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 και έχει διατελέσει τρεις φορές υπουργός, έχει μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Τουρκού με ειδίκευση στα οικονομικά.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που θέλει να αλλάξει η Εθνική Συμμαχία στη Φινλανδία είναι να σταματήσουμε να αυξάνουμε το χρέος», είπε ο Όρπο στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια πρόσφατης προεκλογικής συγκέντρωσης.

Η Εθνική Συμμαχία επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Μάριν για αυτό που θεωρεί ανεύθυνη αύξηση του δημόσιου χρέους και έχει πει ότι επιθυμεί να μειώσει τις δαπάνες κατά έξι δισεκατομμύρια ευρώ εάν εκλεγεί.

Χαρακτηρίζεται φιλικός και πράος, αν και ορισμένοι διερωτώνται πώς αυτός ο πατέρας δύο παιδιών άντεξε τόσο πολύ στον σκληρό κόσμο της πολιτικής.

Παρότι αυτή η ηρεμία συνήθως ευνοεί τις έντονες προεκλογικές συζητήσεις, ο Όρπο χάνει έδαφος μπροστά σε δυναμικούς ομιλητές όπως η Μάριν.

Τον Οκτώβριο, κατηγορήθηκε ότι υποτίμησε τις γυναίκες και χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, αφού αναφέρθηκε στις “τσιρίδες” της Μάριν και της υπουργού Οικονομικών Ανίκα Σααρίκο στη διάρκεια συζήτησης.

Ενώ η Μάριν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με το “ανοιχτά ρατσιστικό” λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών, ο Όρπο έχει πει ότι θα διατηρήσει τις επιλογές του ανοιχτές.

Παρά τις διαφορές του κόμματός του με το Κόμμα των Φινλανδών για τη μετανάστευση, την ΕΕ και το κλίμα, εξακολουθούν να «έχουν πολλά κοινά», είπε.

Ο Όρπο θα παίξει πιθανότατα κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, καθώς τόσο το Κόμμα των Φινλανδών όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες θα τον χρειαστούν για να δημιουργήσουν πλειοψηφία.

Η χορτοφάγος Εθνικίστρια

Με τα χαρακτηριστικά πράσινα smoothies της, η εικόνα της Ριίκα Πούρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του προκατόχου της στην ηγεσία του εθνικιστικού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Φινλανδών.

Πριν αναλάβει το 2021 την ηγεσία του, στο τιμόνι του κόμματος βρισκόταν ο λάτρης των όπλων Τζούσι Χαλαάχο, του οποίου αμφιλεγόμενες δηλώσεις τον οδήγησαν σε καταδίκη για πρόκληση εθνικού μίσους.

Η 45χρονη Πούρα, μητέρα δύο παιδιών, έχει έναν λογαριασμό στο Instagram αφιερωμένο στη διατροφή της με βάση τα φυτά, και τους ωμούς χυμούς της.

Αφού πέθανε η μητέρα της όταν ήταν 12 ετών, η Πούρα άρχισε να ανησυχεί για περιβαλλοντικά ζητήματα ως έφηβη, για την υπερκατανάλωση και την υποβάθμιση της φύσης.

Αργότερα έδειξε ενδιαφέρον για τα γραπτά του Χαλαάχο, υποστηρίζοντας ότι οι αρνητικές πτυχές της μετανάστευσης αντιμετωπίζονταν με υπερβολική αδιαφορία στη Φινλανδία.

Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών έχει αγωνιστεί για μια σκληρή γραμμή απέναντι στο μεταναστευτικό, αναφέροντας ως παράδειγμα τα δεινά της γειτονικής Σουηδίας με τους πυροβολισμούς και τις βομβιστικές επιθέσεις με δράστες μέλη συμμοριών και επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτά στους μετανάστες.

Όπως έχει η ίδια δηλώσει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle, στην εφηβεία της είχε παρενοχληθεί από άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, γεγονός που διαμόρφωσε τις απόψεις της.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα