back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεργασία Δήμου Αθηναίων – ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Διαβάστε επίσης

Κοινό μέτωπο για την προστασία της δημόσιας υγείας συγκρότησαν ο Δήμος Αθηναίων και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με την υιοθέτηση ενός πλαισίου συνεργασίας για τον έλεγχο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και τον ΕΟΔΥ, σε πρώτη φάση, ο οργανισμός θα διαθέσει στον δήμο συνολικά 1.000 rapid HIV test με στόχο την ανίχνευση του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί τη νόσο του AIDS.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Με τη σφραγίδα αυτής της νέας συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ, δημιουργούμε μια πρόσθετη “ασπίδα” προστασίας για τους δημότες, προλαμβάνοντας σοβαρές νόσους όπως το AIDS. Ο Δήμος Αθηναίων, μέσα από την ενισχυμένη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, έχει αναλάβει να στηρίξει τους πολίτες στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Ευχαριστούμε τον ΕΟΔΥ για τη σταθερή συνεργασία που φέρνει αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, επισήμανε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔΥ και του Δήμου Αθηναίων για την δωρεάν διάθεση 1.000 rapid test HIV για την ανίχνευση του ιού που προκαλεί τη νόσο του AIDS. Ο ΕΟΔΥ θα παρέχει ρόλο συμβουλευτικό και παράλληλα εκπαιδευτικό στο προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, ενώ από την πλευρά του ο δήμος θα διαθέσει το επιστημονικό προσωπικό και τον χώρο των έξι δημοτικών ιατρείων. Η συνεργασία αυτή είναι μείζονος σημασίας για τους πολίτες της Αθήνας, καθώς θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων, Μανόλης Καλαμπόκας, ανέφερε: «Τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, αποδεικνύουν έμπρακτα τη σημαντική συμβολή τους στη δημόσια υγεία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Είναι η συνέχεια της άκρως επιτυχημένης συνεργασίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς, στη δήλωσή του, τόνισε: «Με αφορμή τη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον Δήμο Αθηναίων, θέλω να προσθέσω πως η κοινή αυτή δράση έρχεται να συμπληρώσει μια μεγάλη ανάγκη. Την ανάγκη της δωρεάν ανώνυμης εξέτασης για την ανίχνευση του ιού HIV. Στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών θα προσπαθήσουμε να τις εντατικοποιήσουμε. Στον ΕΟΔΥ σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και νομικού στάτους να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξέταση για τον ιό HIV».

Τα HIV Testing θα διενεργούνται από τους επαγγελματίες υγείας των δημοτικών ιατρείων στον χώρο των δημοτικών ιατρείων ή σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους -με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων- στο πλαίσιο δράσεων της κάθε κοινότητας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση των πολιτών της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, εξειδικευμένα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.

Με την υπογραφή του μνημονίου, ο Δήμος Αθηναίων και ο ΕΟΔΥ συνεργάζονται στην ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων και στη μεταφορά τεχνογνωσίας, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στις δράσεις τους.

Το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

– Ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων και μεταφορά τεχνογνωσίας.

– Διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων (συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων).

– Υποβολή ερευνητικών προτάσεων χρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών (ευρωπαϊκών και ελληνικών) προγραμμάτων.

– Κάθε επιστημονική ή/και ερευνητική δραστηριότητα που αποβλέπει στο κοινό όφελος και συν-αποφασίζεται από τις δύο πλευρές.

Πηγή: Δήμος Αθηναίων- Credit: Βασίλης Λαμπίρης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα