back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ταμειακές Μηχανές: Το χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή τους – Θα συνδέονται με τα POS και την ΑΑΔΕ

Διαβάστε επίσης

Σε αναβάθμιση ή και αντικατάσταση των ταμειακών τους μηχανών θα πρέπει να προχωρήσουν από τον Ιούνιο και έως στο τέλος του χρόνου 640.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με στόχο τη σύνδεσή τους με τα τερματικά μηχανήματα POS και υπό τον ON LINE έλεγχο των συναλλαγών τους με πελάτες και προμηθευτές τους από την ΑΑΔΕ.

Κι αυτό καθώς αρκετοί επιτήδειοι επιχειρηματίες βρήκαν τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν ακόμη και όταν πληρώνονται με POS. Ένα από τα κόλπα είναι να μην εκδίδουν απόδειξη ίσου ύψους από την ταμειακή τους μηχανή ή να “χτυπούν” μικρότερο ποσό από αυτό που πλήρωσε ο πελάτης η ο προμηθευτής τους με το τερματικό του μηχάνημα (POS). Άλλο κόλπο: οι αποδείξεις που κόβονταν αποθηκεύονταν σε αρχείο του υπολογιστή ή της ταμειακής μηχανής ή ακόμη έσβηναν με λογισμικό τον τζίρο της ημέρας παρακάμπτοντας έτσι την εφορία. Αυτά με τις νέες ταμειακές μηχανές (καθώς από αυτές θα εκδίδεται πλέον η πληρωμή με POS) επιδιώκεται να λάβουν τέλος καθώς, εκτός των άλλων, θα είναι συνδεδεμένες on line και με την ΑΑΔΕ.

Η αναβάθμιση με τα νέα συστήματα έκδοσης αποδείξεων θα πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και έως τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Το μεγάλο εγχείρημα αφορά σε νέες ταμειακές μηχανές στην εστίαση όπου οργιάζει η μη έκδοση αποδείξεων. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταχωρούνται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ταμειακή μηχανή η υπολογιστή), εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια ακυρώνονται, δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος στο τέλος της ημέρας. Οι περίπου 90.000 επιχειρηματίες της εστίασης, όπως και οι υπόλοιποι, θα πρέπει να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές που θα αποτελούν μέρος ενός και κλειστού κυκλώματος με τα μηχανήματα παραγγελίας και τα POS.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα