back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Διαβάστε επίσης

Την Δευτέρα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες από τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα απόκτησης κατοικίας με ευνοϊκούς όρους, μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 δικαιούχους, ηλικίας από 25 έως 39 ετών.

Την έναρξη του προγράμματος, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Εντός της ημέρας στον ιστότοπο dypa.gov.gr/spitimou θα αναρτηθούν πίνακες με τα επιτόκια ανά τράπεζα, ώστε να ενημερωθούν και να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι με ποια τράπεζα θα συνεργαστούν στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος.

Στο πρόγραμμα, συμμετέχουν δέκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα:

ΕΘΝΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
EUROBANK
ALPHA BANK
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ
ATTICA BANK

και οι συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Καρδίτσας.

Στο πρόγραμμα, εντοπίζονται 12 σημεία, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής εκ μέρους των ενδιαφερομένων:

1. Ετήσιο εισόδημα: Ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

2. Στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό τους εισόδημα, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ή εάν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση δανείου ο ένας εκ των δύο.

3. Να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία.

4. Για την υποβολή αίτησης, σε περίπτωση ζευγαριού, αρκεί ο ένας εκ των δύο να πληροί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας, ενώ ο πωλητής δεν πρέπει να συνδέεται με Α ή Β βαθμού συγγένεια είτε με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

5. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τις τράπεζες, χωρίς έξοδα φακέλου ή προσωπική εγγύηση τρίτου, αλλά με τις επιβαρύνσεις νομικού και τεχνικού ελέγχου.

6. Το δάνειο που θα χορηγηθεί εντός εξαμήνου από την αίτηση, έχει επιτόκιο. Χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες και επιβαρύνει -έστω και σε μικρότερο βαθμό- τον ενδιαφερόμενο.

7. Ο τόκος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ΔΥΠΑ, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι.

8. Το ποσό που θα χορηγηθεί, δεν μπορεί να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ενώ το κόστος της κατοικίας τις 200.000 ευρώ. Ωστόσο, η όποια διαφορά μεταξύ του ποσού του δανείου και της αξίας της κατοικίας επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.

9.Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών, με άδεια κατασκευής έως το 2007 και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

10. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, η τράπεζα χαρακτηρίζει τον δανειολήπτη μη συνεργάσιμο κι εφόσον δεν καταβάλει τη δόση έπειτα κι από 90 ημέρες συνεχούς υπερημερίας, καταγγέλλει τη σύμβαση.

11. Η σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ενδιαφερομένου περιλαμβάνει εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης επί του ακινήτου που θα διασφαλίζει το δάνειο. Επιτρέπεται η προεξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση, ενώ απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου όσο η αποπληρωμή του δανείου βρίσκεται σε εξέλιξη.

12. Οι τράπεζες, εντός 60 ημερών, αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος με βάση τους σχετικούς εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι του δανείου.

Το κόστος του προγράμματος, προσδιορίζει στα 500 εκατ. ευρώ , με ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ποσού και εντάσσεται στην δράση κοινωνικής στέγης συνολικής δαπάνης 1,75 δισ. ευρώ, η οποία θα καλύψει 137.000 νέους 18-39 ετών.

Η κρατική συμμετοχή, υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των τραπεζών προσδιορίζει στα 175 εκατ. ευρώ.

Σύγκριση μεταξύ εμπορικού δανείου και προγράμματος:

1) Δάνειο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή 30 χρόνια:

-Για εμπορικό δάνειο, η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ.
– Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», η δόση πέφτει στα 342 ευρώ.
– Για τρίτεκνους και πολύτεκνους μειώνεται στα 277 ευρώ.

Άρα, το όφελος είναι 245 ευρώ σε μηνιαία και 2.935 ευρώ σε ετήσια βάση.
Για πολύτεκνους ή τρίτεκνους, το όφελος είναι 310 ευρώ το μήνα και 3.717 ευρώ τον χρόνο.

2) Δάνειο 100.000 ευρώ για 20 χρόνια:

-Με το εμπορικό επιτόκιο η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ.
-Υποχωρεί στα 480 ευρώ με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και
– στα 416 ευρώ για πολύτεκνους ή τρίτεκνους.
Το μηνιαίο όφελος είναι 225 ευρώ, ή 2.700 ευρώ το ετήσιο.

Ειδικά για πολύτεκνους ή τρίτεκνους το μηνιαίο όφελος είναι 289 ευρώ και το ετήσιο 3.468 ευρώ.

31.03.2023___________-______

Δημήτρης Κωστάκος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα