back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση τρομοκρατίας: Στον ανακριτή οι δυο κατηγορούμενοι – Τέσσερις ακόμη ύποπτοι

Διαβάστε επίσης

Τρομοκρατικές πράξεις με οικονομικό όφελος χωρίς θρησκευτικό ή άλλο περίβλημα , ήταν αποφασισμένοι να διαπράξουν οι δυο ιρανικής καταγωγής Πακιστανοί υπήκοοι που έχουν συλληφθεί για την προετοιμασία επίθεσης στο εβραίικο εστιατόριο. Οι δυο κατηγορούμενοι απολογούνται σήμερα στον ανακριτη για την σχεδιαζόμενη επίθεση στο εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή κατόπιν εντολής ομοεθνή τους που είναι φυγόδικος  στο Ιράν.

Συμφωνα με τον δικηγόρο τους  Ηρακλή Στάβαρη ο οποίος μίλησε στην «Καθημερινή»  το κατηγορητήριο και η δικογραφία βασίζονται αποκλειστικά στο ιστορικό επικοινωνιών μεταξύ των τριών κατηγορούμενων κυρίως μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Viber. Η  Αντιτρομοκρατική σε συνεψειασ αυτών  προχωρά σε έρευνα και σε λογαριασμούς που διατηρούσαν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, ακόμα και το Tik Tok.

Σύμφωνα με τη δικογραφία η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής ξεκίνησε κατόπιν ενός email που έφτασε στην υπηρεσία και στο οποίο αναφερόταν ότι οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες τα στοιχεία των οποίων υπήρχαν στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχεδίαζαν να επιτεθούν στο Chabab House της οδού Αισώπου στου Ψυρρή.

Οι δύο συλληφθέντες φέρεται να επιχειρούσαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του καθοδηγητή, να στρατολογήσουν περίπου 15 συμπατριώτες τους για να οργανώσουν τον επιχειρησιακό πυρήνα τόσο για την επίθεση στο εβραίικο εστιατόριο όσο και για άλλες τρομοκρατικές ενέργειες . Από τους υπόπτους για συνεργασία  οι 10 κρατούνται για διοικητική απέλαση καθώς βρίσκονταν παράνομα στη χώρα . Εξ αυτών οι 4 θεωρούνται ύποπτοι.

Για την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάσυρση δεδομένων και οι μεταφράσεις μηνυμάτων (είναι στην διάλεκτο Ουρντού) από τα κινητά τηλέφωνα των 10 ατόμων που κρατούνται . Λόγω της δυσκολίας της διαλέκτου Ουρντού έχει ανακτηθεί και μεταφραστεί μόνο ένα μέρος των 1.000 συνομιλιών που είχε ο 27χρονος Χαϊντέρ με τον καθοδηγητή στο Ιράν. Ζητούμενο είναι αν στοιχειοθετηθεί είτε η επικοινωνίας των 10 η κάποιων εξ αυτών με τον 30χρονο θεωρούμενο καθοδηγητή στο Ιράν ή το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση θα συλληφθούν και αυτοί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δυο συλληφθέντες και οι προσαχθέντες, φέρονται να είναι από τα ίδια ή γειτονικά χωριά στο Πακιστάν και κάποιοι από αυτούς είχαν φιλικές σχέσεις. Ο 30χρονος καθοδηγητής αλλά και οι δύο συλληφθέντες κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν και γνωρίζονταν πριν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες  ο 30χρονος στο Ιράν έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες, ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

Από την έως τώρα αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων  με τον 30χρονο στο Ιράν προκύπτει ότι στόχευαν στην πρόκληση πολύνεκρης επίθεσης στο εβραϊκό εστιατόριο. Ο 30χρονος υπόσχεται ότι θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό και τους είχε εξασφαλίσει ασφαλή διαφυγή από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

O 27χρονος Χαϊντέρ  απαντούσε στον 30χρονο δεν γνωρίζει από εκρηκτικά  και χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος ανάμεσά τους για την προμήθεια οπλισμού:

Οι διάλογοι των 2 συλληφθέντων με τον 30χρονο φερόμενο ως καθοδηγητή

27χρονος συλληφθείς: Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ. πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.

30χρονος-Αρχηγός: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς.

27χρονος συλληφθείς: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με “βγάλουν” και πως θα τα μεταφέρω;

Ο 29χρονος και ο 27χρονος είχαν συγκεκριμένες εντολές από τον καθοδηγητή τους από το Ιράν που έταζε χρήματα προκειμένου να στρατολογήσουν και άλλους:

27χρονος: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που θα είναι τουλάχιστον 40 – 50 άτομα.

30χρονος-Αρχηγός: Γι’ αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 15.000 ευρώ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;

27χρονος: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία  και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

«Το κίνητρο τους φαίνεται ότι ήταν οικονομικό και όχι κάτι άλλο. Υπήρξε διερεύνηση της ενδεχόμενης συμμετοχής σε αυτο το δίκτυο και άλλων ατόμων», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Είχαν κάποιες επαφές και με ομοεθνείς τους και με κάποιους ποινικούς καθώς προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου σε  δηλώσεις.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα