back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Σπέντζος: Θέλουν να πετάξουν σαν σκουπίδι το Ιντεάλ, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους

Διαβάστε επίσης

Τα τρία ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα, άνοιξαν την Κυριακή τις πόρτες του με δωρεάν προβολές και live για το κοινό απευθύνοντας το δικό τους κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ με σκοπό τόσο την ενημέρωση των κατοίκων της πόλης όσο και την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το «παρών» στο κάλεσμα έδωσε πλήθος κόσμου που διαμαρτυρήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ την ίδια στιγμή, με παύση λειτουργίας κινδυνεύει και η «Ίριδα», όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Ιδιαίτερα συγκινημένος και με φωνή που …σπάει από τα γεγονότα των ημερών στο Ιντεάλ, που εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται υπό καθεστώς αβεβαιότητας, ο διαχειριστής και αιθουσάρχης του κινηματογράφου Γιώργος Σπέντζος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

«Το τελευταίο διάστημα η πίεση είναι μεγάλη. Χθες ήταν πολύ μια πολύ συγκινητική βραδιά. Ο κόσμος περίμενε ευλαβικά για να ψηφίσει είτε ηλεκτρονικά είτε δια χειρόγραφης υπογραφής προκειμένου να στηρίξει αυτές τις ιστορικές αίθουσες της πόλης μας. Μπήκαν 700 άτομα στη δωρεάν προβολή και με πόνο ψυχής έδιωξα 300 άτομα που μου έλεγαν ”δεν πειράζει, σινεμά να υπάρχει και ερχόμαστε άλλη φορά”. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας αυτές τις μέρες, ο κόσμος συμμετέχει αλλά ο ΕΦΚΑ θέλει να μας πετάξει έξω. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το παλεύουμε όλοι με τη βοήθεια και του κόσμου. Στο τέλος ποτέ δε ξέρεις τι γίνεται», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σπέντζος, ο ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκουν οι κινηματογράφοι, πριν μερικούς μήνες κήρυξε διαγωνισμό για τα κτίρια στα οποία στεγάζονται. Από εκείνη τη στιγμή, έγινε μια προσπάθεια με αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να κηρυχθούν οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες διατηρητέες. Και ενώ σε πρώτη φάση υπήρξε ένας καθησυχασμός ότι η χρήση των δύο κινηματογράφων δεν θα επηρεαστεί, τελικά ο ΕΦΚΑ κατέθεσε ένσταση στο ΥΠΕΝ με αίτημα να μην κηρυχθούν διατηρητέα τα δύο σινεμά του κέντρου, υποστηρίζοντας πως αυτό θα επηρέαζε τις επισκευές για τη νέα χρήση των κτιρίων.

«Βλέποντας την πίεση του κόσμου , ο όμιλος Mitsis Hotels είπε ότι θα αξιοποιήσει το ακίνητο, και με σινεμά- που αρχικά το είχε απορρίψει- και με θέατρο και με αίθουσα συνεδριάσεων. Είναι ποτέ δυνατόν να συνδυάσεις Δευτέρα-Τρίτη σινεμά, Τετάρτη-Πέμπτη θέατρο και Παρασκευή-Κυριακή συνέδριο;», αναρωτήθηκε.

«Είναι σαφές ότι σιγά σιγά θα πετάξουν έξω το σινεμά. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τρεις διαφορετικές χρήσεις σε μια εβδομάδα θα λειτουργήσουν σωστά. Είναι αδύνατον», πρόσθεσε, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου ώστε να μη χαθεί αυτό το κόσμημα από το κέντρο της Αθήνας.

«Το Ιντεάλ είναι έργο του Τσίλλερ με 101 χρόνια ιστορίας. Αποτελεί τοπόσημο-ορόσημο μέσα στην Αθήνα και θέλουν να το πετάξουν σαν σκουπίδι», σχολίασε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για να το σώσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ιντεάλ ανοιχτή συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την υπάρχουσα κατάσταση.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους διότι μια αίθουσα με τέτοια ιστορία δεν μπορείς να την πετάξεις. Δεν είναι ένα απλό δωματιάκι», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα